Nicolette Opdam

Partner / Advocaat

Praktijkgebied

Nicolette Opdam adviseert op het gebied van het pensioenrecht en is verantwoordelijk voor de praktijkgroep Pensioenrecht en financiaal recht.

Expertisegebieden

Nicolette Opdam is pensioenrechtadvocaat en partner bij HVG Law. Zij is sinds 1 september 2005 verbonden aan HVG Law en is werkzaam vanuit kantoor Amsterdam. Nicolette heeft ruime ervaring binnen de pensioenjuridische praktijk. Haar aanpak kenmerkt zich door naast de pensioenjuridische kant ook te zoeken naar pragmatische oplossingen voor cliënten en te kijken naar de financiële gevolgen van de pensioenproblematiek.

Daarnaast maakt zij deel uit van FSO: een internationale financiële service line van EY, die zich breed inzet ter ondersteuning van financiële instellingen, waaronder pensioenfondsen en verzekeraars.

Aanvullende informatie

Haar ervaring ligt met name bij het adviseren over pensioentrajecten, medezeggenschapsvraagstukken, (pensioen-)marktordeningsbepalingen en pensioenfondspecifieke advisering, zoals de structurering van het pensioenfonds en governance vraagstukken. Vanzelfsprekend bestaat haar werk ook uit het ondersteunen van cliënt bij naleving van wet- en regelgeving op pensioengebied, adviseren over compliance en integriteitissues, het voeren van procedures en het geven van juridische opinies,

Nicolette heeft diverse publicaties op haar naam staan en is een veel gevraagd spreekster. Zij is medeauteur van 'Tekst en Commentaar Pensioenen', sectorleider pensioen van EY, penningmeester en bestuurslid bij de Vereniging voor Pensioenrecht, lid van KPS en docent bij Kluwer opleidingen en de actuariële opleiding van de Universiteit van Amsterdam.