Blog
Werkgevers opgelet: Wet werken waar je wilt aangenomen in tweede kamer
Huidige wet
In de huidige wet, de Wet flexibel werken, kan een werknemer naast een verzoek tot aanpassing arbeidsduur en arbeidstijd ook een verzoek tot aanpassing van de arbeidsplaats bij werkgever indienen. Dit verzoek kan in ruime vrijheid door de werkgever worden beoordeeld. De werkgever is verplicht dit verzoek in overweging te nemen, echter kan anders dan bij een verzoek tot aanpassing van de arbeidsduur en/of arbeidstijd het verzoek op elke redelijke grond afwijzen. De werkgever dient uiterlijk een maand voor de beoogde ingangsdatum van het verzoek schriftelijk hierop te reageren. Nu als gevolg van de covid-pandemie thuiswerken steeds meer de norm is geworden bij veel bedrijven heeft de regering een voorstel gedaan om het recht op thuiswerken verder te verduidelijken en te verankeren.
Wet werken waar je wilt/ wetswijziging
Aanvankelijk was het de bedoeling dat een verzoek om aanpassing van de arbeidsplaats op dezelfde manier zou worden behandeld als een verzoek om aanpassing van de werktijd of arbeidsduur. Bij een dergelijk verzoek om aanpassing van de werktijd of arbeidsduur, kan de werkgever dit verzoek slechts weigeren indien zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zich daartegen verzetten. Die zware toets sluit echter niet aan op de praktijk ten aanzien van thuiswerken en de weging van belangen die daarvoor nodig is. De SER heeft daarom geadviseerd om voor het recht op thuiswerken het criterium voor afweging door de werkgever te veranderen naar ‘dat zijn belangen naar maatstaven van redelijkheid en billijk daarvoor moet wijken”. De initiatiefnemers van dit wetsvoorstel hebben middels een nota van wijziging het criteria aangepast. Werknemers dienen dus een beroep te doen op de redelijkheid en billijkheid. De SER heeft ten aanzien van de invulling van de achterliggende criteria gewezen op het belang van maatwerk en werkgevers en cao partijen aangespoord om beleid op te stellen. Het is om die reden in de eerste plaats van belang dat werkgevers aan de hand van de binnen hun bedrijf gebruikelijke uitgangspunten beleid definiëren om invulling te kunnen geven aan hetgeen ter zake redelijk en billijk is. Onder welke omstandigheden en voor welke functies is thuiswerken mogelijk en voor welke functies en/of werkzaamheden is aanwezigheid op locatie vereist. Welke mix hoort daarbij en welke verwachtingen mogen werkgever en werknemer redelijkerwijs tegenover elkaar uitspreken. We verwachten in dat kader dat met deze definitie voor werkgevers in de grensregio er nog een extra puzzels bij zal komen aangezien zij bij het definiëren van dat beleid wellicht ook rekening willen houden met de mogelijke arbeidsrechtelijke, fiscale en sociaalrechtelijke impact op de arbeidsovereenkomst met hun in het buitenland woonachtige werknemers. Bovendien is het nog wachten op verdragen met de om ons heen liggende landen om thema’s als fiscaliteit en sociaalzekerheidsrecht voor thuiswerkers in de grensregio nader in te vullen. Die verdragen kunnen wel eens van wezenlijk belang zijn bij de afweging wat redelijk en billijk is. Bijvoorbeeld omdat de premies, en daarmee de kosten, voor werkgevers niet in alle landen gelijk is. Mag een werkgever de extra kosten onderdeel maken van die afweging?
Belangrijk om verder nog te vermelden is dat de wet niet alleen gaat over thuiswerken. Ook een verzoek om juist meer dagen op kantoor te kunnen werken valt binnen het toepassingsgebied van deze wetswijziging.
Uitzonderingen
De wet kent nog enkele uitzonderingen. De wet is niet van toepassing op werkgevers met minder dan 10 werknemers. Voor bepaalde banen is het niet mogelijk om thuis te werken, daarvoor geldt dat werkgever dit verzoek kan weigeren op grond van de redelijkheid en billijkheid. Werkgever dient dus wel op het verzoek te reageren, ook al is thuis werken vanwege de aard van het werk niet mogelijk.
Het wetsvoorstel is op 5 juni jl. aangenomen in de Tweede Kamer. Voordat het wetsvoorstel inwerking treedt, dient het wetsvoorstel ook door de Eerste Kamer te worden aangenomen.