Blog
Een vraag die wij vaak krijgen is: klopt het dat juridisch werk vervangen gaat worden door software?
Door de opkomst van nieuwe technologieën wordt van juristen gevraagd om op een anderemanier naar hun werkzaamheden te kijken. De laatste jaren wordt innovatie binnen het juridische landschap getypeerd door de opkomst van Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie, hierna: AI).
AI is al sterk verweven met ons dagelijks leven – denk maar aan de gezichtsherkenning om een telefoon te ontgrendelen of de chat bij een website als bol.com. AI is een woord dat doorgaans gebruikt wordt waarbij computers taken uitvoeren die normaal gezien menselijke intelligentie vereisen. Ook in het juridische landschap is er al veel mogelijk met AI. Het meest bekende voorbeeld is het analyseren van contracten om een due diligence traject te vereenvoudigen.
Dat dit goed werkt is in 2018 al bewezen in de zogenaamde Alpha-Go studie. De AI Alpha-Go was getraind om juridische documenten te lezen en werd ingezet in een wedstrijd tegen Amerikaanse juristen. Aan beiden werd gevraagd om de fouten uit 30 geheimhoudingsovereenkomsten te halen. Het resultaat? De advocaten konden in 85% van de gevallen de fouten eruit halen, waar AI dit in 94% van de gevallen lukte. Daarbovenop kwam dat het AI-systeem slechts 26 seconden nodig had en de advocaten ruim anderhalf uur. De afgelopen jaren zijn deze technieken significant verbeterd en toegankelijker geworden. Maar welke toepassingen van deze techniek kunnen het werk van een jurist nou echt gemakkelijker maken?
Binnen het juridische werkveld wordt AI ingezet om ervoor te zorgen dat lange documenten sneller gelezen worden. Logischerwijs wordt het daarom doorgaans ingezet binnen due diligence processen. Maar ook binnen compliance vraagstukken kan AI een uitkomst bieden. Zo kan het geregeld voorkomen dat veranderende wetgeving een verplichting doet ontstaan om wijzigingen aan te brengen in juridische documenten. Denk bijvoorbeeld aan (L)IBOR of Schrems II. De eerste stap is dan doorgaans om uit te vinden welke documenten onder het toepassingsbereik van de nieuwe wetgeving vallen. Door hier AI voor te gebruiken, kan dit snel en nauwkeurig worden uitgezocht. Zo kan het zijn dat er 10.000 documenten moeten worden nagekeken omdat hier mogelijk een verwijzing naar een veranderende wetgeving in staat. Om dit handmatig te doen, heb je een aantal juristen nodig die hier weken of zelfs maanden mee bezig zijn. Ondersteund door AI echter, is dit proces in een week of minder afgerond.
Door de mogelijkheden en kansen die nieuwe technologieën kunnen bieden kan juridisch werk op een efficiëntere manier worden aangepakt. Wij adviseren onze cliënten graag over de kansen én de risico’s die gebruik van dergelijke technologie met zich mee kan brengen. Bent u benieuwd of uw organisatie hier klaar voor is, of wilt u eens vrijblijvend in gesprek met een ervaren partij op dit gebied? Bij vragen of bij interesse, kunt u altijd contact met ons opnemen.