Blog
Huur je als onderneming een zzp’er uit het buitenland in om tijdelijk voor jouw onderneming in Nederland een opdracht uit te voeren? Dan moet hij zich melden bij het meldloket voor posted workers. Deze meldplicht is onderdeel van de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU). Let op, als opdrachtgever moet je controleren of de zzp’er zich (correct) heeft gemeld.
Wat houdt de meldingsplicht WagwEU in?
Veel ondernemingen zijn bekend met de meldingsplicht voor gedetacheerde werknemers.Voor bepaalde categorieën zzp’ers geldt echter ook een (beperkte) meldingsplicht. Het doel van de meldingsplicht is om te controleren of de zzp’ers in Nederland onder veilige, gezonde en eerlijke omstandigheden werken. Zo wordt ervoor gezorgd dat de juiste Nederlandse arbeidsvoorwaarden gelden en wordt oneerlijke concurrentie tegengegaan.
Komt een zzp’er vanuit een van de EU-landen, Noorwegen, Ijsland, Liechtenstein of Zwitserland in Nederland een tijdelijke opdracht uitvoeren voor een Nederlandse opdrachtgever, al dan niet via een tussenpersoon?Dan moet de zzp’er vóór de start van de opdracht in beginsel melding doen. De meldplicht geldt alleen voor de zzp’er die werkzaam is in een van de volgende branches: bouw, schoonmaak, voedingsindustrie, metaal, zorg, glazenwasserij of land- en tuinbouw. Huurt de zzp’er een ander buitenlandse onderneming in om in Nederland de opdracht uit te voeren? Dan is de zzp’er de opdrachtgever en controleert hij de vereiste melding en niet de Nederlandse onderneming.
In sommige gevallen kan worden volstaan met een jaarmelding. De zzp’er kan hier gebruik van maken als hij:
- Werkt in een sector waarvoor de meldplicht geldt;
- Gevestigd is binnen een straal van 100 km van de Nederlandse grens;
- In het voorgaande kalenderjaar ten minste drie opdrachten in Nederland heeft uitgevoerd of in het voorafgaande kalenderjaar een geldige melding heeft gedaan; en
- Ingeschreven is in het handelsregister, of een vergelijkbaar register in een aangrenzend land.
Bij het niet naleven van de verplichte registratie riskeert de zzp’er een boete van de Arbeidsinspectie. Dat geldt ook voor de opdrachtgever in Nederland. De opdrachtgever moet er immers op toezien dat de melding correct is gedaan.
Voor wat betreft het inhuren van zzp’ers uit het buitenland dien je als Nederlandse opdrachtgever dus bewust te zijn van de meldingsplicht. Heb je hierover vragen? Neem gerust contact met ons op!
Meer weten over alles omtrent het onderwerp zzp? Klik dan hier!