News
Op 4 maart 2024 is het Wetsvoorstel Modernisering Concurrentiebeding (het Wetsvoorstel) in internetconsultatie gegaan. Zoals verwacht, legt het Wetsvoorstel het concurrentiebeding en het relatiebeding sterk aan banden. We zetten de belangrijkste wijzigingen hieronder voor u op een rij.
De belangrijkste wijzigingen
Let op: dit geldt dus zowel voor het concurrentiebeding als het relatiebeding!
Afwijkingen
Veelal wordt bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden door een vaststellingsovereenkomst afspraken gemaakt over het concurrentiebeding en het relatiebeding, bijvoorbeeld door de overeengekomen duur te verkorten of het beding te beperken tot enkele bedrijven of relaties. De mogelijkheid om onderlinge afspraken te maken blijft bestaan, maar deze contractsvrijheid wordt door het Wetsvoorstel wel beperkt. Zo mogen partijen bijvoorbeeld wel afspraken maken over de te betalen vergoeding (hoger of lager), maar kan niet worden afgeweken van de maximale duur, de geografische reikwijdte en de motiveringsplicht.
Motie
Op 13 februari 2024 nam de Tweede Kamer een motie aan tot nog verdere aanscherping (zie ook onze eerdere blog). Deze motie hield kortweg in dat – als extra beperking – een concurrentiebeding nietig is als deze is overeengekomen met een werknemer die minder dan 1,5 keer het modaal salaris verdient (inclusief vakantietoeslag en vaste uitkeringen) bij een voltijds dienstverband (circa €66.000). Deze motie is (nog) niet terug te vinden in het Wetsvoorstel. De Tweede Kamer heeft aangegeven dit vereiste nog te verkennen en daarop voor de zomer terug te komen. Mogelijk wordt het Wetsvoorstel dan nog uitgebreid.
En nu?
Op het Wetsvoorstel kan tot 15 april 2024 worden gereageerd. Omdat de wijzigingen uit het Wetsvoorstel erg vergaand zijn is het de verwachting dat er veel reacties zullen komen. Het blijft dus nog even afwachten of het Wetsvoorstel op deze wijze zal gaan gelden.
Wilt u bij mogelijke invoering van het Wetsvoorstel niet voor verrassingen komen te staan? Leun dan niet achterover en maak alvast een inschatting voor welke type functies een concurrentiebeding en/of relatiebeding écht van toegevoegde waarde kan is. Vergeet ook een geheimhoudingsbeding niet, wat nu van nog groter belang kan zijn.
We houden u uiteraard op de hoogte van verdere ontwikkelingen. Mocht u al vragen hebben over het Wetsvoorstel of wat dit mogelijk voor uw organisatie kan gaan betekenen, we helpen u graag.