Blog
Om te bepalen of de overname van een bedrijf wenselijk is, en zo ja, welke afspraken er in het kader van die overname moeten worden gemaakt, wordt veelal een Due Diligence (DD, een boekenonderzoek) verricht. Een steeds belangrijker onderdeel van het DD is het vraagstuk of er wordt gewerkt met zzp’ers en zo ja, of er mogelijk sprake is van schijnzelfstandigheid. Een belangrijk vraagstuk, omdat naast fiscale ook arbeidsrechtelijke (waaronder cao en pensioen) risico’s bij komen kijken. Risico’s die een potentiële koper wil kunnen inschatten.
Het digitaal beoordelen van de zzp-contracten
Tijdens een DD wordt de zzp-populatie en de daarbij behorende overeenkomsten van opdracht van de over te nemen onderneming beoordeeld. De kwalificatievraag (overeenkomst van opdracht of toch een arbeidsovereenkomst) staat hierbij uiteraard centraal. Is er wel sprake van een échte zzp’er of is er sprake van schijnzelfstandigheid? Als sprake is van schijnzelfstandigheid, wat heeft dit dan voor consequenties?
In de praktijk levert dit vraagstuk op zichzelf al veel discussie op. Zeker gezien de recente ontwikkelingen. Het beoordelen van de (arbeids)relatie tijdens een boekenonderzoek is echter nóg lastiger. Je ziet immers alleen de contractuele afspraken en je zal op basis van de ontvangen antwoorden op de gestelde vragen moeten beoordelen of in de praktijk/uitvoering sprake is van een échte zzp’er en geen schijnzelfstandige.
Hoe beoordeel je dan een contract?
Het beoordelen van de tekst uit het contract alleen is onvoldoende. Het is belangrijk om de gehele context te bekijken en een risicoanalyse te maken van alle omstandigheden van het geval, voor zover mogelijk te beoordelen tijdens een DD. Stel bijvoorbeeld de volgende vragen:
- Hoeveel zzp’er zijn er?
- Wordt de zzp’er structureel ingezet?
- Heeft de zzp’er meerdere opdrachtgevers, of werkt de zzp’er voornamelijk of alleen voor de verkopende partij?
- Mag de zzp’er zelf bepalen hoe het werk wordt ingericht, of is er aansturing vanuit de onderneming?
- Wordt de werknemer ingezet voor de core business van de onderneming, of verricht de zzp’er juist meer ondersteunende werkzaamheden?
- Wordt gebruik gemaakt van standaard zzp-contracten, of is er écht onderhandeld over de voorwaarden?
- Wat is het uurtarief dat wordt gehanteerd?
- Wordt de zzp’er daadwerkelijk anders behandeld dan de werknemers (die vergelijkbare werkzaamheden uitvoeren)?
Waarom is dit zo belangrijk?
Blijkt de zzp’er achteraf toch een werknemer te zijn? Dan zijn de risico’s niet gering! Waar moet je dan bijvoorbeeld aan denken?
- Alhoewel tot 1 januari 2025 sprake is van een handhavingsmoratorium en de fiscus nog niet actief controleert en acteert op schijnzelfstandigheid, zal dit na 1 januari 2025 wel het geval zijn. De fiscus komt graag om de hoek kijken voor de niet-betaalde loonheffingen en sociale premies en kan dit ook met terugwerkende kracht claimen.
- De arbeidsrechtelijke (ontslag)bescherming gaat gelden. Dacht je eenvoudig de overeenkomst van opdracht te kunnen beëindigen? Niets is minder waar.
- De loondoorbetaling tijdens ziekte gedurende ten minste 104 weken gaat ook gelden, inclusief alle daarbij behorende re-integratie inspanningen én het risico op een loonsanctie als je hieraan niet (voldoende) voldoet.
- Vakantiegeld? Kan met terugwerkende kracht worden geclaimd!
- Valt jouw bedrijf onder een verplichte cao? Ook hier kan de schijnzelfstandige – met terugwerkende kracht! – een beroep op doen. Er kan zelfs sprake zijn van “botsende cao’s”, bijvoorbeeld als bij de verkoper en de koper andere verplichte cao’s gelden. Een aanvullend risico als de schijnzelfstandigen de voor hem meest interessante arbeidsvoorwaarden eruit kan pikken.
- Geldt er een bedrijfstakpensioenfonds? Dan is de kans groot dat een pensioenfonds (zelfs jaren later en met terugwerkende kracht!) succesvol kan aankloppen voor de niet-betaalde premies.
- Is sprake van overgang van onderneming? Dan valt de schijnzelfstandige ook onder deze beschermende regels. De kopende partij kan zo met een veel grotere werknemerspopulatie komen te zitten dan van tevoren ingeschat, met alle gevolgen van dien, bijvoorbeeld het niet kunnen vermijden van een reorganisatie vanwege dubbele functies.
Na de beoogde bedrijfsovername komen bovengenoemde risico’s in beginsel voor rekening van de koper, tenzij hierover andere afspraken zijn gemaakt. Partijen kunnen hierover diverse garanties en vrijwaringen afspreken, maar bijvoorbeeld ook de voorwaarden opnemen dat alle zzp contracten waar de kopende partij een risico in ziet, voor de verkoop moeten worden omgezet in arbeidsovereenkomsten (al dan niet met terugwerkende kracht). Belangrijk in dat kader is ook dat de verkopende partij het eerste jaar na de verkoop nog hoofdelijk aansprakelijk is voor alle loonaanspraken tot aan de overname.
Conclusie
Zodra een kopende partij te maken krijgt met een (aanzienlijke) zzp-populatie bij de verkoper, moeten de alarmbellen gaan rinkelen en is het raadzaam om zeer kritisch naar deze contracten en de uitvoering in de praktijk te kijken. Zeker indien de verkopende partij gedurende lange tijd structureel gebruik maakt van deze zzp-populatie, dat grotendeels werkzaamheden in de core business verricht en weinig tot geen andere opdrachtgevers kent. Blijkt toch sprake te zijn van schijnzelfstandigen? Dan kan dit zeer grote financiële gevolgen met zich meebrengen. Wees alert en bij twijfel denken we graag met u mee!
Meer weten over alles omtrent het onderwerp zzp? Klik dan hier!