Blog
Dat bedrijfstakpensioenfondsen actief aankloppen bij werkgevers waarvan zij het vermoeden hebben dat zij onder het toepassingsbereik (de werkingssfeer) van een verplichtgesteld bedrijfstakpensioenfonds is inmiddels bij velen wel bekend. Veel bedrijven zijn echter minder bekend met de risico’s van pensioenclaims voor zelfstandigen.
Met de uitspraak van de Hoge Raad in november 2023 is iedereen weer even wakker geschud. De Hoge Raad oordeelde dat Deliveroo met terugwerkende kracht pensioenpremies ten behoeve van de ‘riders’ aan het Bedrijfstakpensioenfonds voor het beroepsgoederenvervoer over de weg (Bpf Vervoer) moest afdragen.
Wat speelde er ook alweer in deze zaak?
Deliveroo onderhoudt een digitaal platform waarop consumenten maaltijden kunnen bestellen. Per september 2015 konden consumenten ervoor kiezen om de maaltijden thuis te laten bezorgen. Voor het bezorgen van de maaltijden maakt Deliveroo gebruik van ‘riders’. Deliveroo koos ervoor om deze ‘riders’ op basis van een zzp-constructie in te zetten. Het Bpf Vervoer stelde zich op het standpunt dat de ‘riders’ van Deliveroo onder de reikwijdte van het verplichtstellingsbesluit vielen en verplicht pensioen opbouwen bij Bpf Vervoer. Zij bracht daarom een bedrag van € 639.372,98 in rekening bij Deliveroo aan achterstallige premies.
De kantonrechter en het gerechtshof oordeelden dat de ‘riders’ van Deliveroo onder de reikwijdte van het verplichtstellingsbesluit vallen en daarmee verplicht pensioen opbouwen. De Hoge Raad bekrachtigt dit vonnis in cassatie en verwijst daarbij naar haar eerdere arrest, waarin hij oordeelde dat de ‘riders’ werkzaam waren op basis van een arbeidsovereenkomst. Dit is essentieel, omdat alleen werknemers, in tegenstelling tot zelfstandigen, op basis van het verplichtstellingsbesluit pensioen opbouwen. Daarnaast oordeelde de Hoge Raad dat Deliveroo in hoofdzaak een ‘maaltijbezorgservice’ is en niet, zoals Deliveroo zelf claimt, een IT-bedrijf. Deliveroo is derhalve gehouden de achterstallige pensioenpremies aan het Bpf Vervoer af te dragen.
Wat betekent dit voor de praktijk?
Het arrest heeft verregaande gevolgen voor de praktijk. Bedrijfstakpensioenfondsen kunnen met terugwerkende kracht pensioenpremies vorderen bij werkgevers die met schijnzelfstandigen werken. Dit kan al snel oplopen tot forse bedragen. Het is voor bedrijven dus van groot belang om goed te beoordelen of sprake is van een overeenkomst van opdracht, of tóch een arbeidsovereenkomst. Op die manier komt een bedrijf niet later voor verrassingen in de vorm van forse naheffingen te staan.
Heb je hierover vragen of wil je van gedachten wisselen over de (kwalificatie van) overeenkomsten van opdrachten binnen jouw bedrijf? Neem gerust contact met ons op.
Meer weten over alles omtrent het onderwerp zzp? Klik dan hier!