Blog
Nieuwsberichten over de arbeidsrelatie met zzp’ers stapelen zich op. Is het voor jou nog duidelijk wat de status is? In veel artikelen en opinies wordt slechts één element van dit onderwerp besproken, terwijl dit onderwerp juist vanuit meerdere invalshoeken moet worden bekeken. Waar moet je bijvoorbeeld aan denken? Hieronder een overzicht van de belangrijkste onderwerpen die een rol spelen bij het werken mét en het werken àls zelfstandige.
Fiscale en arbeidsrechtelijke toetsing
Hoewel de fiscale en arbeidsrechtelijke toetsing van de arbeidsrelatie in beginsel hetzelfde zijn, geldt er fiscaal gezien een handhavingsmoratorium. Op grond hiervan zal de Belastingdienst tot in ieder geval 1 januari 2025 niet handhaven ingeval van schijnzelfstandigheid, tenzij er sprake is van kwaadwillendheid of als de opdrachtgever instructies van de belastinginspecteur niet opvolgt. De Belastingdienst zal tot 1 januari 2025 geen loonbelasting en sociale premies voor het verleden naheffen. Maar hoe zal de Belastingdienst voor de toekomst omgaan met kwaadwillendheid? Gelden hiervoor ook de specifieke kaders van de Hoge Raad uit de Deliveroo uitspraak (zie hierover deze eerdere blog van HVG Law)?
Arbeidsrechtelijke implicaties
Arbeidsrechtelijk gezien bestaat er geen handhavingsmoratorium. Dit betekent dat een overeenkomst van opdracht nu al (en met terugwerkende kracht) kan worden ge(her)kwalificeerd als arbeidsovereenkomst. Ook al is tussen partijen gecontracteerd als opdrachtgever-opdrachtnemer. Zzp’ers beroepen zich vaak pas op het bestaan van een arbeidsovereenkomst als bijvoorbeeld sprake is van ziekte of als de zzp’ers aanspraak wil maken op ontslagbescherming, de transitievergoeding of toeslagen uit een cao. Niet alleen individuele zzp’ers, maar ook pensioenfondsen of vakbonden kunnen stellen dat er sprake is van een arbeidsrelatie. Zie voor uitgebreidere informatie hierover ook de eerdere blog van HVG Law.
Overwegingen voor opdrachtgevers
Moet niet elke opdrachtgever nu al besluiten om een arbeidsovereenkomst te kiezen, indien al aan de vereisten van een arbeidsovereenkomst wordt voldaan? Wat doe je als de belastinginspecteur morgen op de stoep staat en zegt dat met ingang van bijvoorbeeld 1 juli 2024 de loonbelasting en sociale zekerheidspremies voor alle zzp’ers moeten worden betaald? Is jouw organisatie in staat dit binnen de gestelde termijn te regelen? Verlies je hierdoor de slag op de arbeidsmarkt? De instructie van de Belastingdienst kan in de huidige krappe arbeidsmarkt een cruciale rol voor de bedrijfsvoering betekenen als jouw organisatie veel gebruikt maakt van zzp’ers. Overigens, zoals het er nu uitziet, zal toch elke werkgever deze stap moeten zetten vanaf 1 januari 2025, omdat vanaf die datum het handhavingsmoratorium voor de loonheffingen vervalt.
Overwegingen voor zzp’ers
Zzp’ers zelf moeten nadenken over diverse aspecten, zoals btw. Hoe om te gaan met de zzp’er die factureert met btw, maar toch werknemer blijkt te zijn? Moet dit met terugwerkende kracht worden aangepast? In specifieke sectoren, zoals de zorg en het onderwijs, vallen veel zzp’ers onder een vrijstelling, maar in andere sectoren moeten zzp’ers vaak met btw factureren. In de zorg en het onderwijs zal het probleem dus minder groot zijn. Maar in de andere sectoren speelt de vraag op of de onterechte btw facturering moet worden teruggedraaid en zo ja, hoe dan?
En is de zzp’er zich wel bewust van alle overige elementen die een rol spelen bij het zijn van zelfstandig ondernemer? Denk aan het doen van meer gecompliceerde aangiftes (btw en inkomstenbelasting) of het feit dat het veel moeilijker is een hypotheek te krijgen als zelfstandig ondernemer?
Overheidsbeleid
De overheid werkt aan plannen om de rechtszekerheid van zzp’ers/werknemers te verbeteren (lees bijvoorbeeld de voortgang uitwerking arbeidsmarkt).
Hoewel betere bescherming van werknemers wenselijk kan zijn, is het de vraag of dit het onderliggende probleem oplost. Helpt het echt om zzp’ers te verplichten een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten? Als we heel kritisch kijken, is het de vraag hoeveel “echte” zzp’ers er straks nog overblijven en of dit vraagstuk nog wel relevant is.
Voorkeuren van zzp’ers
Op dit moment zien wij dat veel opdrachtgevers werkenden heel graag een arbeidsovereenkomst aanbieden, maar de werkenden zelf willen dit niet. Zij willen een overeenkomst van opdracht en werken als zzp’ers. Veelgehoorde redenen zijn:
- Hoger netto inkomen.
De vraag is of dit een reëel uitgangspunt is. Door marktwerking kunnen zzp’ers meer vragen, en genieten zij nog van een hogere zelfstandigenaftrek en andere fiscaal gunstige aftrekposten. Deze zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren echter aanzienlijk beperkt. Daarnaast houden de zzp’ers netto meer over, omdat ze ook niet verzekerd zijn voor inkomensdaling als gevolg van ziekte en betalen zij geen premies voor pensioen, enzovoorts.
- Flexibiliteit.
Het zelf kunnen bepalen waar en wanneer je werkt en ook welk type werkzaamheden wordt door zzp’ers over het algemeen zeer gewaardeerd. Geen weekenden, geen nachtdiensten, geen administratieve rompslomp, maar wel lange vakantieperiodes. Met name in de zorgsector speelt dit argument een belangrijke rol. Zzp’ers verkiezen vaak flexibiliteit boven de zekerheid van een vast contract. Overigens is het bijzonder te noemen dat bij vele opdrachtgevers de zzp’ers eerst hun diensten mogen kiezen en dan pas de eigen werknemers. In het verschillende CAO’s in de zorg is nu al opgenomen dat werknemers het eerste mogen kiezen, om zo de werknemers te beschermen (tegen alle “rotklussen”).
Conclusie
Om de dynamiek van de inzet van zzp’ers goed te begrijpen moeten alle onderdelen bij elkaar en in onderlinge samenhang worden bekeken. Wet- en regelgeving kunnen wel worden aangepast, maar als de zzp’ers niet in loondienst willen komen, dan houdt heel veel op. In de krappe arbeidsmarkt lijkt de zzp’er de arbeidsrelatie te bepalen, tenzij de overheid en de toezichthouder (Belastingdienst) op een adequate wijze ingrijpen. Zorg er in ieder geval voor dat de verdeling voor risico’s bij herkwalificatie op een juiste manier in de overeenkomsten zijn opgenomen. De fiscalisten van EY Belastingadviseurs en de specialisten van HVG Law helpen graag vanuit een multidisciplinaire aanpak, zodat zowel de fiscale als de arbeidsrechtelijke- en pensioenrechtelijke aspecten van de zzp-gerelateerde vragen gezamenlijk kunnen worden opgepakt.
Het fiscale gedeelte van deze blog is geschreven door Miriam Michiels, fiscalist bij EY Belastingadviseurs. De arbeidsrechtelijke informatie is geschreven door Jeannet van Vleuten, arbeidsrechtadvocaat bij HVG Law. In Nederland heeft HVG Law LLP een strategische alliantie met EY Belastingadviseurs LLP. Vraagstukken benaderen wij vanuit een multidisciplinaire invalshoek.
Meer weten over alles omtrent het onderwerp zzp? Klik dan hier!