Blog
Veel bedrijven beseffen steeds meer dat een aanzienlijk risico bestaat dat achteraf gezien toch onder een (algemeen verbindend verklaarde) cao vallen, met alle financiële gevolgen van dien.
Wat bedrijven vaak niet weten, is dat steeds meer cao’s afspraken bevatten over zzp’ers, met name over en de arbeidstijdenwet (zie ook dit bericht). Over de minimumtarieven voor zzp’ers is al veel discussie geweest. Zo oordeelde de Nederlandse Mededingingsautoriteit dat het overeenkomen van minimumtarieven met zzp’ers in strijd zou zijn met het mededingingsrecht. Het hof Den Haag stelde in de zaak FNV/Kiem vragen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie over de toepassing van mededingingsrecht op cao-bepalingen voor zelfstandigen. In antwoord hierop oordeelde het Europees Hof dat dergelijke cao-bepalingen buiten de werkingssfeer van het mededingingsrecht kunnen vallen, mits de zelfstandigen tijdens de opdracht in een situatie verkeren die vergelijkbaar is met die van werknemers. Dit betekent dat als de zelfstandigen feitelijk in een ondergeschiktheidsrelatie tot hun opdrachtgever staan, zij als “schijnzelfstandigen” kunnen worden beschouwd en daarmee dezelfde bescherming genieten als werknemers. Het Hof benadrukte dat dit afhangt van de specifieke omstandigheden van de werkrelatie, zoals de mate van ondergeschiktheid en de aard van de arbeidsvoorwaarden.
Zzp’ers zijn zelf niet automatisch gebonden aan een cao en zijn ook niet betrokken bij de onderhandelingen hierover. Een cao wordt immers overeengekomen tussen werkgevers(organisaties) en vakbonden. Ondanks dat de zzp’er zelf niet aan de cao gebonden is, zijn de aan de cao gebonden werkgevers(organisaties) wel verplicht zich te houden aan de met de vakbonden gemaakte afspraken, waardoor de zzp-afspraken ineens binnen een gehele bedrijfstak kunnen gelden. Vakbonden kunnen ook nakoming van deze afspraken vorderen als gebonden werkgevers zich er niet aan houden.
De Nederlandse overheid heeft al enige tijd plannen om hervormingen op de arbeidsmarkt door te voeren, specifiek gericht op zzp’ers. In de brief van oud-minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) d.d. 3 april 2023 zijn deze plannen ook aangekondigd, maar wat de status nu is van deze plannen is ons onbekend. Onderdeel van de plannen is dat onderzoek moet worden gedaan naar de mogelijkheden voor zzp’ers om een cao af te sluiten. Het is overigens al vaker (politiek) geopperd om zelfstandigen te laten deelnemen in collectieve onderhandelingen met betrekking tot de cao-afspraken die hen raken. Gezien deze ontwikkelingen is het niet verrassend dat steeds meer cao’s bepalingen bevatten over zelfstandigen.
Cao’s met bepalingen over zzp’ers
Hieronder volgt een overzicht van enkele sectorcao’s die bepalingen bevatten over zzp’ers (niet limitatief). Bij iedere cao is een korte samenvatting opgenomen van de belangrijkste bepalingen over zzp’ers, en of de cao algemeen verbindend is verklaard.
- Architectenbureaus (looptijd 01/01/2024 – 31/12/2024): er is alleen sprake van een zzp-relatie als de opdrachtnemer een uurtarief in rekening brengt van ten minste 150% van het bruto uurloon, verhoogd met 8% vakantietoeslag, dat geldt voor werknemers met vergelijkbare werkzaamheden in vergelijkbare omstandigheden
- Kunsteducatie (looptijd 01/01/2024 – 31/12/2024): met de rekentool Fair Practice kan een caosalaris worden omgerekend naar een zzp-tarief. De cao Kunsteducatie is op 9 maart 2024 algemeen verbindend verklaard.
- Energie en nutsbedrijven WENB-sector cao GEO-proces en services (looptijd 01/04/2022 – 31/03/2024): zzp’ers worden tegen een maatschappelijk verantwoord tarief ingezet. Dit tarief biedt de zelfstandige, boven de reguliere beloning in de sector, de mogelijkheid zich te kunnen verzekeren tegen de risico’s als zelfstandige zoals arbeidsongeschiktheid, pensioen en aansprakelijkheid. Het tarief zelf wordt niet genoemd.
- NAPK Muziekensembles (looptijd 01/03/2022 – 31/12/2024): de zzp’er ontvangt een uurtarief dat minimaal 1,50 x het salaris van een werknemer in dezelfde functie bedraagt.
- Omroeppersoneel (looptijd 01/01/2024 – 31/12/2024): de Fair Practice Code is van toepassing. Als sprake is van een voortzetting/vergelijkbare nieuwe opdracht zal een opdrachtgever in het aanbod voor een overeen te komen tarief tenminste het jaarlijks van overheidswege aan publieke omroepen toe te kennen vermeerdering toepassen.
- Toneel en Dans (looptijd 01/01/2024 – 31/12/2024): de zzp’er ontvangt een uuratief dat minimaal 1,50 X het bij de functie behorende salaris betreft. De cao Toneel en Dans is op 29 februari 2024 algemeen verbindend verklaard.
- Veiligheidsdomein (looptijd 01/03/2024 – 01/03/2025 ): de opdrachtgever zal zich houden aan de Arbeidstijdenwet en de daarmee samenhangende regels voor de zzp’er.
- Nederlandse Podia: (looptijd 01/01/2024 – 31/03/2025) :de zzp’er ontvangt een uurtarief dat minimaal 1,50 x het bij de functie behorende salaris betreft.
- Nederlandse Poppodia en Festivals (looptijd 01/01/2022 – 31/12/2025): afhankelijk van de aard van de te verrichten werkzaamheden en de ervaring van de zzp’er komt het (uur)tarief minimaal overeen met een bruto (uur)loon dat bepaald wordt door een bij de werkzaamheden passende functie en een vergelijkbare ervaring vermenigvuldigd met 1,5. Inmiddels zijn partijen een cao-akkoord overeengekomen voor een nieuwe cao met als looptijd 01/01/2024 – 31/03/2025, maar de teksten voor de nieuwe cao zijn ten tijde van het schrijven van deze blog nog niet gereed.
- Zorgvervoer en taxi (looptijd 01/01/2023 – 30/06/2024, maar stilzwijgend verlengd): als een werknemer drie jaar of meer als zzp’er in de branche werkzaam is geweest, wordt deze periode gezien als werkzaam in de branche en worden eventuele ervaringsjaren voor die periode meegenomen. De cao Zorgvervoer en taxi is op 4 juni 2024 algemeen verbindend verklaard.
Conclusie
Hoewel zzp’ers zelf geen partij zijn bij cao’s, loopt een bedrijf waarop de cao met zzp-bepalingen van toepassing is een (financieel) risico als de zzp-bepalingen uit de cao niet worden nagekomen. Denk aan het risico dat de Arbeidsinspectie constateert dat de cao niet (volledig) wordt nageleefd, dat vakbonden nakoming van de cao vorderen of dat een forfaitaire boete wordt opgelegd. De hoogte van zo’n boete is afhankelijk van wat partijen hierover hebben afgesproken, maar kan aanzienlijk zijn. Het is dus cruciaal om te beoordelen of een (algemeen verbindend verklaarde) cao op een bedrijf van toepassing is, waarbij de relatief nieuwe zzp-bepalingen niet over het hoofd moeten worden gezien.
Twijfelt u of uw bedrijf gebonden is aan een cao en of er ook voor uw bedrijf aanvullende zzp-bepalingen gelden? Wij denken graag met u mee!
Meer weten over alles omtrent het onderwerp zzp? Klik dan hier!