Blog
De berichten omtrent de inzet van zzp’ers blijven het nieuws halen. Ook gerechtelijke uitspraken blijven de revue passeren. Een voorbeeld hiervan is de recente Uber-zaak, op grond waarvan ook is besloten om het wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) aan te passen. Maar denk ook aan de politieke druk vanuit verschillende politieke partijen om een alternatieve route te bewandelen. Op 3 april jongstleden, presenteerden een aantal politieke partijen de Zelfstandigenwet, een nieuw wetsvoorstel dat zelfstandigen meer ruimte moet geven en een duidelijk toetsingskader moet bieden. Dit als alternatief voor de VBAR. Hieronder geven wij een beknopt overzicht van de recente ontwikkelingen.
Wetsvoorstel VBAR in lijn met Uber-uitspraak
Het kabinet kiest ervoor het wetsvoorstel VBAR aan te passen naar aanleiding van de recente uitspraak van de Hoge Raad in de Uber-zaak. In deze zaak werd geoordeeld dat er geen vaste rangorde bestaat tussen de verschillende gezichtspunten zoals weergegeven in de Deliveroo uitspraak, aan de hand waarvan kan worden getoetst of iemand werkt als werknemer of als zelfstandige. Alle relevante omstandigheden moeten gelijkwaardig worden meegenomen in de beoordeling. Het betreft immers een holistische toets.
Met de aanpassing van het wetsvoorstel wil het kabinet de VBAR in lijn brengen met deze uitspraak. Wat betekent dit concreet?
Extern ondernemerschap telt volledig mee
In de oorspronkelijke versie van het wetsvoorstel werd het criterium van extern ondernemerschap (de OP-toets) pas in overweging genomen als sprake was van een ‘gelijkspelsituatie’ – oftewel, wanneer de andere criteria (W en Z) geen doorslaggevend oordeel konden geven of sprake was van een zelfstandige of een werknemer. Met de voorgenomen wijziging weegt extern ondernemerschap direct mee in de beoordeling of sprake is van een zelfstandige of niet. Dit betekent dat het niet meer slechts een doorslaggevende factor is bij twijfelgevallen, maar een volwaardig criterium binnen de beoordeling. Factoren zoals btw-afdracht, investeringen in het eigen bedrijf en actieve klantenwerving kunnen dus eerder in de analyse worden meegenomen. Dit kan er dus ook toe leiden dat, indien twee zzp’ers vrijwel identieke werkzaamheden voor eenzelfde organisatie uitvoeren, met dezelfde aansturing, afspraken, etc., geoordeeld wordt dat de ene zzp’er wel een echte zelfstandige is, maar de ander toch een werknemer blijkt te zijn.
Inwerkingtreding
Het aangepaste wetsvoorstel wordt naar verwachting voor de zomer naar de Tweede Kamer gestuurd. Het kabinet streeft ernaar om de VBAR per 1 januari 2026 in werking te laten treden.
Wetsvoorstel Zelfstandigenwet
Nadat bovenstaande aanpassing van het wetsvoorstel VBAR is aangekondigd, presenteerde de VVD, D66, CDA en SGP een eigen wetsvoorstel: de Zelfstandigenwet. Waarom deze alternatieve wet?
Het belangrijkste struikelblok bij de huidige VBAR is volgens deze politieke partijen de focus op ‘inbedding van werkzaamheden’. Dit begrip zorgt volgens de politieke partijen voor onduidelijkheid en onzekerheid in de praktijk. Daarom komt de politiek nu met een nieuw wetsvoorstel dat meer uitgaat van de zelfstandige zelf en deze meer ruimte geeft om te werken als zzp’er.
Voorgestelde toetsingskader
Het wetsvoorstel introduceert een wettelijk toetsingskader dat bepaalt onder welke voorwaarden een persoon als zelfstandige werkzaamheden mag uitvoeren voor een zakelijke opdrachtgever. Juridisch gaat het hier weer over de kwalificatievraag of een werkrelatie als arbeidsovereenkomst of als opdrachtovereenkomst wordt uitgevoerd. Het toetsingskader bestaat uit drie elementen:
- Zelfstandigentoets. Is iemand echt een zelfstandige? Hierbij wordt er gekeken naar hoe de werkende zich naar buiten toe gedraagt, oftewel het extern ondernemerschap. Belangrijke criteria zijn een inschrijving bij de KvK, een btw-nummer, ondernemerschap binnen het economisch verkeer, een adequate voorziening voor arbeidsongeschiktheid of een proportionele bijdrage voor een pensioenvoorziening.
- Werkrelatietoets. Zijn er belemmeringen om als zelfstandige te werken? Bij deze toets worden vier elementen betrokken: (i) de wil van partijen, (ii) de vrijheid van de werkende om de werktijden te bepalen, (iii) de vrijheid van de werkende om het werk te organiseren en (iv) de mogelijkheid om hiërarchische controle uit te oefenen op de werkende.
- Sectoraal rechtsvermoeden. Hierbij wordt gekeken of binnen de sector waarin de werkrelatie plaatsvindt een sectoraal rechtsvermoeden geldt.
Door de introductie van een helder wettelijk toetsingskader voor deze kwalificatievraag wordt er meer rechtszekerheid geboden aan zelfstandigen en opdrachtgevers. Daarnaast wordt de bedoeling van de partijen wettelijk beter vastgelegd. De wil der partijen is daarbij het uitgangspunt bij het kwalificeren van de werkrelatie, deze werkt beide kanten op: het niet op basis van vrije wil werken als zelfstandige is een uitsluitingsgrond voor deze wet.
Oprichting Commissie Beoordeling Toetsingskader Zelfstandigenwet
Ook is het voorstel om een Commissie Beoordeling Toetsingskader Zelfstandigenwet (de Commissie BTZ) op te richten. De Commissie BTZ moet adviseren en beslissen over de kwalificatie van de werkrelatie. Belangrijk om op te merken is dat de beoordelingen bindend zijn voor de Belastingdienst en andere handhavende instanties.
Conclusie
De aanpassing van de VBAR en het nieuwe voorstel voor de Zelfstandigenwet zorgen opnieuw voor opschudding in het zzp-debat. Door de VBAR-wijziging sluit de wetgeving aan bij de Uber-uitspraak, waardoor extern ondernemerschap een gelijkwaardige rol krijgt in de beoordeling van arbeidsrelaties. Tegelijkertijd introduceren diverse politieke partijen het wetsvoorstel voor de Zelfstandigenwet, een alternatieve route dat een helderder toetsingskader zou bieden en meer ruimte moet geven voor zelfstandigen.
De komende weken worden de wetsartikelen van de Zelfstandigenwet verder uitgewerkt en vinden gesprekken plaats met zzp-organisaties, vakbonden, werkgeversorganisaties, handhavingsinstanties en experts. Dit proces zal bepalen hoe de wet wordt ontvangen door de mensen die er direct mee te maken krijgen. Of deze voorstellen daadwerkelijk de gewenste duidelijkheid en zekerheid bieden, zal afhangen van de verdere uitwerking en de politieke steun in de Tweede Kamer.
Meer weten over alles omtrent het onderwerp zzp? Klik dan hier!