Blog
De positie van (schijn)zelfstandigen blijft een belangrijk onderwerp van discussie, zoals ook blijkt uit het hoofdlijnenakkoord en de miljoennota 2025 van de regering. Vooral de onzekerheid over hun bestaanszekerheid heeft de laatste jaren veel aandacht getrokken. Zo wordt ook in het recente hoofdlijnenakkoord en de miljoenennota 2025 gesproken over maatregelen gericht op het verbeteren van de sociale bescherming van zzp’ers.
De kwetsbare positie van zzp’ers
Nederland kent een groot en groeiend aantal zzp’ers, die in veel verschillende sectoren actief zijn. Voor een deel van hen is zelfstandig ondernemerschap een bewuste keuze, maar in deze positie terecht vanwege schijnzelfstandigheid of het ontbreken van vaste contracten. Dit gebrek aan bescherming kan leiden tot financiële onzekerheid, vooral in tijden van ziekte, arbeidsongeschiktheid, of bij het bereiken van de pensioenleeftijd.
Het concept van bestaanszekerheid houdt in dat een persoon in staat moet zijn om zijn of haar levensonderhoud veilig te stellen, met voldoende inkomen en toegang tot sociale vangnetten. Waar werknemers in loondienst vaak worden beschermd door de wettelijke rechten uit boek 7 BW of collectieve arbeidsovereenkomsten, zijn zzp’ers hiervan grotendeels uitgesloten. Zo zijn zzp’ers doorgaans niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en bouwen ze geen pensioen op, tenzij ze hiervoor zelf regelingen treffen.
Maatregelen voor zzp’ers
In onder meer het hoofdlijnenakkoord wordt erkend dat zzp’ers, vooral diegenen in kwetsbare sectoren zoals de bouw, extra ondersteuning nodig hebben. In dit verband worden voorstellen gedaan die vooral zijn gericht op het verkleinen van de kloof tussen werknemers en zelfstandigen. De belangrijkste maatregelen in dit kader zijn:
- Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers: er komt een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Het gebrek aan een dergelijk vangnet wordt benoemd als één van de grootste risico’s voor zzp’ers. Door een verplichte verzekering in te voeren, zouden zelfstandigen bij ziekte of een ongeval aanspraak kunnen maken op een uitkering, vergelijkbaar met de bescherming die werknemers genieten via de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Lees hierover meer in onze eerdere blog. Dit zou een belangrijke stap kunnen zijn naar het versterken van de bestaanszekerheid van (kwetsbare) zzp’ers. De verwachte inwerkingtreding van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers is momenteel 2027. Dit is gebaseerd op het advies van de Stichting van de Arbeid en de daaropvolgende plannen van de regering. De exacte invoeringsdatum kan echter nog variëren, afhankelijk van de uitwerking van het wetsvoorstel en het verdere wetgevingsproces.
- Herziening van fiscale voordelen voor zzp’ers: uit de miljoennota van 2025 volgt dat de zelfstandigenaftrek in 2024, net als in voorgaande jaren, verder wordt afgebouwd. Het doel hiervan is om de fiscale behandeling van werknemers en zelfstandigen meer in balans te brengen. Het is echter de vraag wat het effect hiervan is voor de zelfstandigen. Een vermindering van de aftrek zou kunnen leiden tot een meer gelijke behandeling, echter het kan ook de inkomsten van veel zzp’ers onder druk zetten, waardoor hun financiële zekerheid wordt aangetast. Daarnaast kan dit er ook voor zorgen dat het werken als zelfstandige minder aantrekkelijk wordt en meer (schijn)zelfstandigen zich zullen beroepen op het hebben van een arbeidsrelatie.
- Aanscherping regels rondom schijnzelfstandigheid: zoals al eerder opgemerkt in onze blogs rondom het wetsvoorstel VBAR en de opheffing van het handhavingsmoratorium, worden de regels rondom schijnzelfstandigheid verder aangescherpt. Deze regels moeten voorkomen dat zzp’ers worden ingezet op een manier die feitelijk overeenkomen met werknemers, zonder dat zij recht hebben op de arbeidsrechtelijke bescherming uit boek 7 BW. Deze regels dienen vooral op langere termijn te moeten bijdragen aan een eerlijkere arbeidsmarkt, en dus ook aan meer bestaanszekerheid voor zzp’ers.
Kortom, met de bovenstaande voorstellen tracht de regering de kloof tussen werknemers en zzp’ers te verkleinen, wat uiteindelijk ook zou moeten resulteren in een betere sociale bescherming en bestaanszekerheid voor zzp’ers. De vraag is uiteraard of deze maatregelen hieraan gaan bijdragen en of dit ook de juiste treft. Het lijdt in ieder geval al tot heftige discussies met “echte zzp’ers” (niet zijnde schijnzelfstandigen), die het niet eens zijn met deze voorstellen. Zodra meer bekend wordt over een van de bovenstaande onderwerpen, zullen wij u hiervan op de hoogte stellen.
Meer weten over alles omtrent het onderwerp zzp? Klik dan hier!