Blog
In diverse blogs informeren wij u over een aantal aspecten van de wet homologatie onderhands akkoord (de WHOA). Op 1 januari 2021 treedt deze wet in werking. In deze blog staan wij stil bij de mogelijke gevolgen van de WHOA voor lopende overeenkomsten.
Opzegging door de schuldenaar
Als een onderneming in financieel zwaar weer verkeert, kunnen (langdurige) nadelige overeenkomsten een gevaar vormen voor de continuïteit van de onderneming. Hierbij kan gedacht worden aan huur-, afname- of leaseovereenkomsten. Voor aanpassing daarvan is normaal gesproken de medewerking van de wederpartij nodig. Als medewerking wordt geweigerd, dan biedt de WHOA de mogelijkheid de overeenkomst tussentijds eenzijdig op te zeggen en de beëindiging op te nemen in het door de rechtbank goed te keuren herstructureringsplan. Als de rechtbank toestemming verleent voor de opzegging, dan is de opzegging een feit en geldt een maximale opzegtermijn van drie maanden.
Als de contractspartij als gevolg van de tussentijdse beëindiging van de overeenkomst schade lijdt, dan kan deze vordering tot schadevergoeding in het akkoord worden betrokken. Op deze wijze kan de schadevergoedingsvordering dus tegen gedeeltelijke betaling of anderszins worden afgekocht. Ter bescherming van de rechten van de door de WHOA getroffen wederpartij voorziet de WHOA in diverse waarborgen waarop een verzoek tot homologatie kan worden afgewezen. Daarvoor verwijzen wij naar onze blog hieronder.
Arbeidsovereenkomsten kunnen niet worden aangepast. De opzegging van arbeidsovereenkomsten blijft daarmee gebonden aan de regels van het reguliere arbeidsrecht.
Wijziging, opschorting en ontbinding
Aan de andere kant biedt de WHOA de schuldenaar mogelijkheden om lopende overeenkomsten te behouden. Een contractspartij kan een met de schuldenaar gesloten overeenkomst namelijk niet wijzigen, opschorten of ontbinden op grond van het enkele feit dat de schuldenaar een WHOA akkoord voorbereidt en/of aanbiedt. Ipso facto-clausules en change of control-clausules in overeenkomsten verliezen hun werking.
De schuldenaar kan gedurende de voorbereiding van het WHOA akkoord de rechter ook verzoeken een afkoelingsperiode in te stellen. Als deze wordt ingesteld, dan mag de wederpartij de overeenkomst met de schuldenaar niet wijzigen, opschorten of ontbinden op grond van een verzuim ontstaan vóór de afkoelingsperiode. Verplichtingen die ontstaan tijdens de afkoelingsperiode dienen wel gewoon te worden nagekomen.
Conclusie
Om het reorganiserend vermogen van ondernemingen in financiële problemen te vergroten, voorziet de WHOA in de mogelijkheid om lopende contracten aan te passen c.q. tussentijds te beëindigen en om lopende overeenkomsten te behouden die van belang zijn voor de voortzetting van de onderneming.