Oplos­sin­gen

Oplos­sin­gen

We heb­ben alle rele­van­te ESG-zaken ver­deeld in vijf hoofd­ge­bie­den van aan­dacht:

HVG Law biedt een breed sca­la aan juri­di­sche oplos­sin­gen en onder­steu­ning om cli­ën­ten in ver­schil­len­de sec­to­ren en over de hele wereld te hel­pen met hun groei­en­de ESG- en duur­zaam­heids­be­hoef­ten. Geba­seerd op de exper­ti­se van ons kan­toor, bie­den we de vol­gen­de oplos­sin­gen met betrek­king tot ESG-onder­wer­pen.

Cor­po­ra­te Sustai­na­bi­li­ty Repor­ting Direc­ti­ve

De Cor­po­ra­te Sustai­na­bi­li­ty Repor­ting Direc­ti­ve (CSRD) is een richt­lijn die door de Euro­pe­se Unie (EU) is aan­ge­no­men en op 5 janu­a­ri 2023 in wer­king is getre­den. Neder­land heeft de CSRD nog niet vol­le­dig omge­zet in Neder­lands recht.

Als gevolg hier­van heeft de Euro­pe­se Com­mis­sie Neder­land gewaar­schuwd en aan­ge­dron­gen om de CSRD uiter­lijk op 31 decem­ber 2024 in nati­o­na­le wet­ge­ving op te nemen.

De CSRD wij­zigt de bestaan­de Non-Finan­ci­al Repor­ting Direc­ti­ve (NFRD) om de trans­pa­ran­tie van bedrij­ven op het gebied van duur­zaam­heids­kwes­ties te ver­be­te­ren. Het intro­du­ceert meer gede­tail­leer­de rap­por­ta­ge­ve­r­eis­ten en breidt de reik­wijd­te van bedrij­ven die ver­plicht zijn infor­ma­tie te ver­strek­ken over mili­eu-, soci­a­le en gover­nan­ce­fac­to­ren (ESG) aan­zien­lijk uit. Hoe­wel de CSRD op 5 janu­a­ri 2023 in wer­king is getre­den, wordt een gefa­seerd imple­men­ta­tie­plan geïn­tro­du­ceerd. Zo moe­ten gro­te beurs­ge­no­teer­de bedrij­ven rap­por­te­ren vol­gens de CSRD voor boek­ja­ren die begin­nen op of na 1 janu­a­ri 2024.

HVG Law biedt, samen met EY Tax/EY Law, uit­ge­brei­de onder­steu­ning om uw bedrijf effi­ci­ënt te hel­pen vol­doen aan de richt­lijn. Wij heb­ben rui­me erva­ring in het uit­voe­ren van CSRD-toe­pas­se­lijk­heids­toet­sen voor mul­ti­na­ti­o­nals met grens­over­schrij­den­de acti­vi­tei­ten, een cru­ci­a­le eer­ste stap om com­pli­ant te wor­den met de CSRD.

Euro­pean Union Defo­re­sta­ti­on Regu­la­ti­on

De Euro­pe­se Unie Ont­bos­sings­ver­or­de­ning (EUDR) is een belang­rijk onder­deel van de Euro­pe­se Green Deal, gericht op het ver­min­de­ren van de bij­dra­ge van de EU aan wereld­wij­de ont­bos­sing en de ach­ter­uit­gang van bos­sen. Bedrij­ven die betrok­ken zijn bij de han­del in grond­stof­fen zoals vee, cacao, kof­fie, palm­olie, rub­ber, soja en hout, moe­ten vol­doen aan stren­ge due dili­gen­ce-ver­eis­ten om ervoor te zor­gen dat hun pro­duc­ten in over­een­stem­ming zijn met de regel­ge­ving. HVG Law biedt, samen met EY Tax/EY Law, uit­ge­brei­de juri­di­sche onder­steu­ning, waar­on­der risi­co­ana­ly­ses, juri­di­sche beoor­de­lin­gen en hulp bij het opstel­len van com­mer­ci­ë­le con­trac­ten om bedrij­ven te hel­pen te vol­doen aan de EUDR-ver­eis­ten.

Cor­po­ra­te Sustai­na­bi­li­ty Due Dili­gen­ce Direc­ti­ve

De Cor­po­ra­te Sustai­na­bi­li­ty Due Dili­gen­ce Direc­ti­ve (CS3D) legt aan­zien­lij­ke ver­plich­tin­gen op aan bedrij­ven met betrek­king tot de pre­ven­tie en miti­ga­tie van schen­din­gen van men­sen­rech­ten en mili­eu­nor­men bin­nen hun acti­vi­tei­ten, doch­ter­on­der­ne­min­gen en toe­le­ve­rings­ke­tens. De richt­lijn is van toe­pas­sing op gro­te EU- en niet-EU-bedrij­ven met omvang­rij­ke wereld­wij­de acti­vi­tei­ten, afhan­ke­lijk van het aan­tal werk­ne­mers en de omzet­drem­pels. Belang­rij­ke nale­vings­dead­lines vari­ë­ren van 2027 tot 2029, afhan­ke­lijk van de groot­te en omzet van het bedrijf. Niet-nale­ving kan lei­den tot zwa­re straf­fen, waar­on­der boe­tes tot 5% van de wereld­wij­de omzet, uit­slui­ting van over­heids­op­drach­ten en per­soon­lij­ke aan­spra­ke­lijk­heid voor het mana­ge­ment. Bedrij­ven die onder de richt­lijn val­len, moe­ten robuus­te risi­co­be­heer­sys­te­men opzet­ten, regel­ma­ti­ge risi­co­ana­ly­ses uit­voe­ren en pre­ven­tie­ve maat­re­ge­len nemen, zoals het bij­wer­ken van con­trac­tu­e­le clau­su­les en beleids­lij­nen, even­als het uit­voe­ren van audits en het trai­nen van leve­ran­ciers.

HVG Law kan, samen met EY Tax/EY Law, bedrij­ven onder­steu­nen door duur­zaam­heidrap­por­ta­ges te beoor­de­len, wereld­wij­de toe­le­ve­rings­ke­ten­be­leids­lij­nen te ana­ly­se­ren en te hel­pen bij het door­voe­ren van de nood­za­ke­lij­ke wij­zi­gin­gen in het juri­di­sche kader.

Green Claims Direc­ti­ve

De Green Claims Direc­ti­ve (GCD) is een EU-regel­ge­vings­ka­der dat gericht is op het bestrij­den van ‘green­was­hing’ door ervoor te zor­gen dat bedrij­ven onder­bouw­de en trans­pa­ran­te mili­eu­be­we­rin­gen doen. De GCD is van toe­pas­sing op de mees­te bedrij­ven en heeft invloed op ver­schil­len­de bedrijfs­func­ties, waar­on­der Mar­ke­ting en Recla­me, Juri­di­sche Zaken & Com­pli­an­ce, en Pro­duct­ont­wik­ke­ling. Niet-nale­ving kan lei­den tot straf­fen zoals boe­tes tot 4% van de jaar­lijk­se omzet, inbe­slag­na­me van inkom­sten en uit­slui­ting van over­heids­op­drach­ten. Zodra de GCD in wer­king treedt, heb­ben de lid­sta­ten 24 maan­den om de richt­lijn te imple­men­te­ren.

HVG Law biedt, samen met EY Tax/EY Law, des­kun­di­ge bege­lei­ding om bedrij­ven te hel­pen vol­doen aan de richt­lijn. Dit omvat dien­sten zoals het beoor­de­len van bestaan­de claims, het ont­wik­ke­len van veri­fi­ca­tie­pro­ces­sen en het afstem­men van bedrijfs­stra­te­gie­ën op de GCD-ver­eis­ten.

ESG en Due Dili­gen­ce

In de hui­di­ge zake­lij­ke omge­ving spe­len ESG-fac­to­ren een cru­ci­a­le rol in het inves­te­rings­pro­ces. Hier­door erken­nen inves­teer­ders steeds meer het belang van ESG due dili­gen­ce en nale­ving gedu­ren­de het hele M&A-proces. Voor­al bij pri­va­te equi­ty- en durf­ka­pi­taal­in­ves­te­rin­gen onder groe­ne fond­sen en impact-inves­te­rings­be­drij­ven vor­men ESG-fac­to­ren een essen­ti­eel onder­deel van de inves­te­rings­stra­te­gie. Om aan deze groei­en­de behoef­te te vol­doen, bie­den we zowel juri­di­sche due dili­gen­ce op ESG-fac­to­ren als op maat gemaak­te clau­su­les in trans­ac­tie­do­cu­men­ta­tie, even­als ESG-inte­gra­tie na de trans­ac­tie. We voor­zien u van aan­be­ve­lin­gen en advies over acties om de nale­ving van ESG-fac­to­ren te waar­bor­gen en deze (ver­der) te ver­be­te­ren, zowel tij­dens de trans­ac­tie als bij de imple­men­ta­tie ervan.

Naast onze exper­ti­se in trans­ac­ti­o­ne­le M&A due dili­gen­ce, helpt HVG Law ook bij inter­ne ESG-com­pli­an­ce­be­oor­de­lin­gen. Wij hel­pen u ESG-onder­wer­pen te eva­lu­e­ren die rele­vant zijn voor uw orga­ni­sa­tie en bie­den een gede­tail­leer­de beschrij­ving van de doel­stel­lin­gen en aan­pak van de inter­ne ESG-com­pli­an­ce­be­oor­de­ling. Deze beoor­de­ling helpt u om ESG-risico’s en kan­sen pro­ac­tief te behe­ren, waar­door de duur­zaam­heid van uw bedrijf wordt ver­be­terd en nale­ving van de steeds ver­an­de­ren­de regel­ge­ving wordt gega­ran­deerd.

Equal Pay Direc­ti­ve

De Equal Pay Direc­ti­ve is een belang­rij­ke stap in het dich­ten van de loon­kloof tus­sen man­nen en vrou­wen bin­nen de EU. Deze richt­lijn is op 10 mei 2023 door de Euro­pe­se Unie (EU) aan­ge­no­men en moet uiter­lijk op 7 juni 2026 in de Neder­land­se wet­ge­ving wor­den geïm­ple­men­teerd. De richt­lijn heeft als doel meer trans­pa­ran­tie en ver­ant­woor­ding te cre­ë­ren met betrek­king tot loon­struc­tu­ren. Voor Neder­land heeft deze richt­lijn ver­schil­len­de gevol­gen:

Loon­trans­pa­ran­tie:

  • Werk­ge­vers moe­ten trans­pa­rant zijn over hun loon­be­leid en -struc­tu­ren. Dit bete­kent dat werk­ne­mers het recht heb­ben om infor­ma­tie te ont­van­gen over het sala­ris van collega’s in ver­ge­lijk­ba­re func­ties, zon­der hun eigen sala­ris te hoe­ven ont­hul­len. Dit is bedoeld om onge­recht­vaar­dig­de loon­kloof aan het licht te bren­gen en aan te pak­ken.
  • Neder­land­se bedrij­ven, met name gro­te­re orga­ni­sa­ties, zijn ver­plicht regel­ma­tig ver­slag te doen van hun loon­struc­tu­ren en de loon­kloof tus­sen man­nen en vrou­wen.

Bewijs­last bij de werk­ge­ver:

  • Als een werk­ne­mer ver­moedt dat hij of zij onge­lijk wordt beloond op basis van gen­der, moet de werk­ge­ver bewij­zen dat het loon eer­lijk is en geba­seerd is op objec­tie­ve cri­te­ria.

Sanc­ties en boe­tes:

  • De richt­lijn ver­eist dat lid­sta­ten effec­tie­ve sanc­ties invoe­ren voor bedrij­ven die zich niet aan de regels hou­den.

Pre­ven­tie­ve maat­re­ge­len tegen gen­der­dis­cri­mi­na­tie:

  • Werk­ge­vers moe­ten ook pre­ven­tie­ve maat­re­ge­len nemen om gen­der­dis­cri­mi­na­tie in hun loon­struc­tu­ren te voor­ko­men. Dit kan lei­den tot stren­ge­re inter­ne con­tro­les en aan­pas­sin­gen van HR-pro­ces­sen om ervoor te zor­gen dat vrou­wen gelijk wor­den behan­deld.

Juri­di­sche oplos­sin­gen:
HVG Law biedt, samen met EY PAS, tools die loon­ge­ge­vens ana­ly­se­ren, waar­door het voor onze klan­ten een­vou­di­ger wordt om aan de basis­rap­por­ta­ge­ver­plich­tin­gen te vol­doen. De gege­vens bie­den waar­de­vol­le inzich­ten op basis waar­van HR-beleid kan wor­den gecre­ëerd of aan­ge­past. Wij kun­nen advi­se­ren over de imple­men­ta­tie om nale­ving van de richt­lijn te waar­bor­gen. Tot slot bie­den we diep­gaan­de­re ana­ly­ses van ver­schil­len­de arbeids­voor­waar­den, wer­vings- en belo­nings­be­leid, waar­bij we deze toet­sen op nale­ving van de prin­ci­pes van de richt­lijn.

Bent u benieuwd hoe onze professionals kunnen helpen bij de ontwikkeling van uw business?

Neem con­tact met ons

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Neem contact met ons op