Blog
Het kabinet heeft besloten om de corona maatregelen verder aan te scherpen, onder meer door de huidige lockdown te verlengen en door een avondklok in te voeren. Op deze wijze wenst het kabinet de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan terwijl het vaccinatieproces inmiddels in volle gang is.
Ondanks de vele aanpassingen en creatieve oplossingen van ondernemers worden zij vaak, direct of indirect, hard geraakt door deze corona maatregelen. Om ondernemers in deze zware tijden te blijven ondersteunen breidt het kabinet het steunpakket- en herstelpakket verder uit in het eerste en tweede kwartaal van 2021. Het kabinet geeft aan dat 7,6 miljard euro wordt uitgetrokken voor deze uitbreiding van het steun- en herstelpakket.
TVL
Het kabinet heeft besloten om voor het eerste en het tweede kwartaal van 2021 de Tegemoetkoming Vaste Lasten (“TVL”) te verruimen. Enerzijds krijgen ondernemingen aanspraak op meer steun uit de TVL en anderzijds krijgen meer ondernemingen toegang tot de TVL. Onder meer de volgende steunmaatregelen zullen in dit kader worden geïmplementeerd:
- verhogen vergoedingspercentages TVL;
- openstellen TVL voor (middel)grote ondernemingen;
- verhogen maximale TVL-vergoeding;
- verhogen minimum TVL-vergoeding; en
- verlengen en verhogen voorraadvergoeding gesloten detailhandel.
Verhogen vergoedingspercentages TVL
Het vergoedingspercentage liep tot nu toe op van 50% in het geval van 30% omzetverlies naar 70% in het geval van 100% omzetverlies. De vergoedingspercentages van de vaste lasten worden nu verhoogd naar 85% voor een omzetverlies vanaf 30%.
Openstellen TVL voor (middel)grote ondernemingen
De toegang tot de TVL wordt verbreed, zodat ook (middel)grote ondernemingen aanspraak kunnen maken op de TVL. De TVL regeling zal nu tevens open staan voor niet-mkb bedrijven. De grens van maximaal 250 medewerkers wordt dus los gelaten.
Verhogen maximale TVL-vergoeding
Gelet op het verhogen van de vergoedingspercentages en het openstellen van de TVL voor niet-mkb bedrijven wordt het maximale subsidiebedrag per kwartaal verhoogd van 90.000 euro naar 330.000 euro vanaf het eerste kwartaal van 2021. Voor niet-mkb bedrijven is het maximum subsidiebedrag vastgesteld op 400.000 euro.[1]
Verhogen minimum TVL-vergoeding
Om kleine ondernemers, die vaak bijzonder hard worden getroffen door de huidige lockdown, beter te ondersteunen gaat de minimale TVL-vergoeding omhoog van 750 euro naar 1500 euro.[2]
Verlengen en verhogen voorraadvergoeding gesloten detailhandel
De voorraadvergoeding voor de gesloten detailhandel wordt verlengd naar het eerste kwartaal van 2021 en wordt daarnaast eveneens verhoogd. De vergoeding bestaat uit een opslag van 21% op het vaste lasten percentage in de TVL (voorheen bedroeg deze opslag slechts 5,6%). De opslag kent een eigen maximumvergoeding van 200.000 euro en valt buiten de hierboven genoemde maximumvergoeding.
Beleid
Het eerder voorgestelde afbouwpad van de steun- en herstelmaatregelen wordt door het kabinet losgelaten voor het tweede kwartaal van 2021. In plaats van afbouwen worden de verruimde steun- en herstelmaatregelen uit het eerste kwartaal grotendeels doorgetrokken naar het tweede kwartaal. De generieke verruimingen van de TVL gelden dan ook in het tweede kwartaal van 2021.
Voor de elementen in het steun- en herstelpakket die niet mee-ademen met omzetverlies wordt per kwartaal beoordeeld welke aanpassingen nodig zijn. Dit geldt ook voor de verhoogde voorraadvergoeding voor de gesloten detailhandel, die in beginsel alleen geldt voor het eerste kwartaal van 2021.
Conclusie
Samen met de andere maatregelen uit het steun- en herstelpakket, zoals de verhoging van het vergoedingspercentage van de NOW naar 85%, het verlengen van de periode dat ondernemers uitstel van belasting of een verlenging van het uitstel kunnen aanvragen en andere fiscale maatregelen, probeert het kabinet ondernemers te blijven steunen en economisch herstel te bespoedigen. Wij raden aan om na te gaan of uw onderneming in aanmerking komt voor de uitgebreide TVL en/of een van de vele andere steunmaatregelen. Uiteraard denken wij daarbij graag met u mee.
[1] Middelgrote land- en tuinbouwbedrijven komen niet in aanmerking voor de verhoging van de maximale vergoeding door Europese regelgeving in dit verband. Het kabinet werkt aan een alternatieve regeling voor deze groep.
[2] Kleine ondernemers ondernemers komen soms niet in aanmerking voor de TVL omdat hun vaste lasten te laag zijn (lager dan 3000 euro per kwartaal). Het kabinet verkent of deze drempel van 3000 euro per kwartaal verlaagd kan worden.