News
Op 1 juli 2020 is de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (“Wmcz 2018”) in werking getreden. De Wmcz 2018 vervangt de oude Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen en brengt verschillende wijzigingen met zich mee. Hieronder leest u meer over de volgende wijzigingen: de reikwijdte van de Wmcz 2018, de instemmingsbevoegdheid, het enquêterecht en het toezicht door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Reikwijdte Wmcz 2018
De reikwijdte van de Wmcz 2018 is breder dan die van de Wmcz. In de Wmcz 2018 wordt namelijk aansluiting gezocht bij het begrip ‘instelling’ uit de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). De Wmcz 2018 ziet derhalve niet enkel op collectief gefinancierde instellingen (zoals bij de Wmcz), maar ook op privaat gefinancierde instellingen.
Onder de Wmcz 2018 moeten in principe de volgende instellingen een cliëntenraad instellen:
- instellingen waarbij in de regel meer dan tien (10) natuurlijke personen zorg verlenen; en
- instellingen waarin cliënten voor minder dan vierentwintig (24) uur kunnen verblijven en waarbij in de regel meer dan vijfentwintig (25) natuurlijke personen zorg verlenen.
Instemmingbevoegdheid
Met de Wmcz 2018 wordt de instemmingsbevoegdheid voor de cliëntenraad geïntroduceerd. Verschillende onderwerpen die onder de Wmcz onder het verzwaard adviesrecht vielen, worden instemmingsplichtig. Dit houdt in dat de cliëntenraad moet instemmen met het voorgenomen besluit van het bestuur. Stemt de cliëntenraad niet in met het voorgenomen besluit, dan kan het bestuur zich wenden tot de commissie van vertrouwenslieden. Deze commissie toetst vervolgens of de beslissing van de cliëntenraad onredelijk is, dan wel of het voorgenomen besluit van het bestuur gewenst is wegens zwaarwegende (bedrijfsorganisatorische, -economische of -sociale) redenen.
Enquêterecht
Het enquêterecht wordt op twee punten uitgebreid. Allereerst heeft het enquêterecht onder de Wmcz 2018 een ruimere reikwijdte. Zo geldt het enquêterecht niet alleen voor zorgaanbieders die de rechtsvorm van een stichting of vereniging hebben, maar ook voor zorgaanbieders met andere rechtsvormen (zoals een BV). Ten tweede is onder de Wmcz 2018 de enquêtebevoegdheid voor de cliëntenraad een wettelijke bevoegdheid en niet een statutaire bevoegdheid.
Toezicht IGJ
In de Wmcz 2018 is besloten om de weg naar de kantonrechter te vervangen door publiek toezicht door de IGJ. Indien de IGJ constateert dat een zorgaanbieder zijn verplichtingen uit de Wmcz 2018 niet nakomt, kan de IGJ met de zorgaanbieder in gesprek gaan en eventueel handhavend ingrijpen.
De Wmcz 2018 is van toepassing op een brede groep zorgaanbieders en introduceert nieuwe wettelijke rechten en bevoegdheden van de cliëntenraad. Mocht u vragen hebben over de Wmcz 2018, neem dan gerust contact met ons op.