News
Het zal u niet zijn ontgaan dat op 26 november 2021 weer een persconferentie met betrekking tot de ontwikkelingen en bestrijding van het COVID-19 virus heeft plaatsgevonden. De oplopende besmettingscijfers samen met de dreiging van een nieuwe coronavariant hebben geresulteerd in strengere maatregelen die door demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge tijdens deze persconferentie bekend zijn gemaakt. Onderdeel van deze maatregelen is een zogenoemde ‘avond lockdown’. Als gevolg hiervan acht het kabinet het noodzakelijk om de NOW en TLV loketten te heropenen.
NOW
NOW 5 is aangekondigd en komt in grote lijnen overeen met voorgaande NOW regelingen. NOW 5 heeft betrekking op de periode van 1 november tot en met 31 december 2021. Het is mogelijk een aanvraag in te dienen als het verwachte omzetverlies over de maanden november en december 2021 ten minste 20% bedraagt. Werkgevers kunnen dus niet langer kiezen over welke maanden zij het omzetverlies willen laten berekenen.
Voorts wordt de loonsomvrijstelling verhoogd naar 15% (voorheen was dit 10%). Dit betekent dat de loonsom van een werkgever nu met 15% mag dalen, zonder dat dit gevolgen heeft voor de uiteindelijke subsidie. Als dit meer dan 15% blijkt te zijn, wordt het totale subsidiebedrag achteraf gecorrigeerd. Bovendien komen werkgevers in aanmerking voor een compensatie van 85% van het aangegeven omzetverlies. De overige voorwaarden zijn vergelijkbaar met eerdere regelingen: in geval van ontslag en/of beëindiging van contracten voor bepaalde tijd moet de werkgever zich inspannen om de werknemer naar ander werk te begeleiden.
Verder moet, indien een ontslagprocedure bij het UWV zou worden opgestart wegens bedrijfseconomische redenen, dit aan het UWV worden gemeld. Het bovenstaande is overigens nog niet wettelijk vastgelegd en kan dus nog aan wijzigingen onderhevig zijn. Daarnaast is de termijn voor het indienen van de aanvraag nog niet definitief. De precieze datum van de opening van het NOW loket is derhalve nog niet bekend maar zal naar verwachting in december 2021 zijn.
TVL
Ook komt er een nieuwe TVL-periode (tegemoetkoming vaste lasten): TVL Q4. De regeling is voor ondernemers die in het 4e kwartaal van 2021 minimaal 30% minder omzet verwachten ten opzichte van het 4e kwartaal van 2019 of het 1e kwartaal van 2020. Het subsidiepercentage voor TVL Q4 2021 wordt 100%.
Het maximale subsidiebedrag voor dit kwartaal wordt €550.000 voor mkb-ondernemingen en €600.000 voor niet-mkb-ondernemingen. De subsidieregeling is op 26 november ter goedkeuring naar de Europese commissie gestuurd. Zodra er meer informatie bekend is, wordt dit aan de informatiepagina van Rijksoverheid.nl toegevoegd.