We hebben alle relevante ESG-zaken verdeeld in vijf hoofdgebieden van aandacht:
Oplossingen
Corporate Sustainability Reporting Directive
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die door de Europese Unie (EU) is aangenomen en op 5 januari 2023 in werking is getreden. Nederland heeft de CSRD nog niet volledig omgezet in Nederlands recht.
Als gevolg hiervan heeft de Europese Commissie Nederland gewaarschuwd en aangedrongen om de CSRD uiterlijk op 31 december 2024 in nationale wetgeving op te nemen.
De CSRD wijzigt de bestaande Non-Financial Reporting Directive (NFRD) om de transparantie van bedrijven op het gebied van duurzaamheidskwesties te verbeteren. Het introduceert meer gedetailleerde rapportagevereisten en breidt de reikwijdte van bedrijven die verplicht zijn informatie te verstrekken over milieu-, sociale en governancefactoren (ESG) aanzienlijk uit. Hoewel de CSRD op 5 januari 2023 in werking is getreden, wordt een gefaseerd implementatieplan geïntroduceerd. Zo moeten grote beursgenoteerde bedrijven rapporteren volgens de CSRD voor boekjaren die beginnen op of na 1 januari 2024.
HVG Law biedt, samen met EY Tax/EY Law, uitgebreide ondersteuning om uw bedrijf efficiënt te helpen voldoen aan de richtlijn. Wij hebben ruime ervaring in het uitvoeren van CSRD-toepasselijkheidstoetsen voor multinationals met grensoverschrijdende activiteiten, een cruciale eerste stap om compliant te worden met de CSRD.
European Union Deforestation Regulation
De Europese Unie Ontbossingsverordening (EUDR) is een belangrijk onderdeel van de Europese Green Deal, gericht op het verminderen van de bijdrage van de EU aan wereldwijde ontbossing en de achteruitgang van bossen. Bedrijven die betrokken zijn bij de handel in grondstoffen zoals vee, cacao, koffie, palmolie, rubber, soja en hout, moeten voldoen aan strenge due diligence-vereisten om ervoor te zorgen dat hun producten in overeenstemming zijn met de regelgeving. HVG Law biedt, samen met EY Tax/EY Law, uitgebreide juridische ondersteuning, waaronder risicoanalyses, juridische beoordelingen en hulp bij het opstellen van commerciële contracten om bedrijven te helpen te voldoen aan de EUDR-vereisten.
Corporate Sustainability Due Diligence Directive
De Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CS3D) legt aanzienlijke verplichtingen op aan bedrijven met betrekking tot de preventie en mitigatie van schendingen van mensenrechten en milieunormen binnen hun activiteiten, dochterondernemingen en toeleveringsketens. De richtlijn is van toepassing op grote EU- en niet-EU-bedrijven met omvangrijke wereldwijde activiteiten, afhankelijk van het aantal werknemers en de omzetdrempels. Belangrijke nalevingsdeadlines variëren van 2027 tot 2029, afhankelijk van de grootte en omzet van het bedrijf. Niet-naleving kan leiden tot zware straffen, waaronder boetes tot 5% van de wereldwijde omzet, uitsluiting van overheidsopdrachten en persoonlijke aansprakelijkheid voor het management. Bedrijven die onder de richtlijn vallen, moeten robuuste risicobeheersystemen opzetten, regelmatige risicoanalyses uitvoeren en preventieve maatregelen nemen, zoals het bijwerken van contractuele clausules en beleidslijnen, evenals het uitvoeren van audits en het trainen van leveranciers.
HVG Law kan, samen met EY Tax/EY Law, bedrijven ondersteunen door duurzaamheidrapportages te beoordelen, wereldwijde toeleveringsketenbeleidslijnen te analyseren en te helpen bij het doorvoeren van de noodzakelijke wijzigingen in het juridische kader.
Green Claims Directive
De Green Claims Directive (GCD) is een EU-regelgevingskader dat gericht is op het bestrijden van ‘greenwashing’ door ervoor te zorgen dat bedrijven onderbouwde en transparante milieubeweringen doen. De GCD is van toepassing op de meeste bedrijven en heeft invloed op verschillende bedrijfsfuncties, waaronder Marketing en Reclame, Juridische Zaken & Compliance, en Productontwikkeling. Niet-naleving kan leiden tot straffen zoals boetes tot 4% van de jaarlijkse omzet, inbeslagname van inkomsten en uitsluiting van overheidsopdrachten. Zodra de GCD in werking treedt, hebben de lidstaten 24 maanden om de richtlijn te implementeren.
HVG Law biedt, samen met EY Tax/EY Law, deskundige begeleiding om bedrijven te helpen voldoen aan de richtlijn. Dit omvat diensten zoals het beoordelen van bestaande claims, het ontwikkelen van verificatieprocessen en het afstemmen van bedrijfsstrategieën op de GCD-vereisten.
ESG en Due Diligence
In de huidige zakelijke omgeving spelen ESG-factoren een cruciale rol in het investeringsproces. Hierdoor erkennen investeerders steeds meer het belang van ESG due diligence en naleving gedurende het hele M&A-proces. Vooral bij private equity- en durfkapitaalinvesteringen onder groene fondsen en impact-investeringsbedrijven vormen ESG-factoren een essentieel onderdeel van de investeringsstrategie. Om aan deze groeiende behoefte te voldoen, bieden we zowel juridische due diligence op ESG-factoren als op maat gemaakte clausules in transactiedocumentatie, evenals ESG-integratie na de transactie. We voorzien u van aanbevelingen en advies over acties om de naleving van ESG-factoren te waarborgen en deze (verder) te verbeteren, zowel tijdens de transactie als bij de implementatie ervan.
Naast onze expertise in transactionele M&A due diligence, helpt HVG Law ook bij interne ESG-compliancebeoordelingen. Wij helpen u ESG-onderwerpen te evalueren die relevant zijn voor uw organisatie en bieden een gedetailleerde beschrijving van de doelstellingen en aanpak van de interne ESG-compliancebeoordeling. Deze beoordeling helpt u om ESG-risico’s en kansen proactief te beheren, waardoor de duurzaamheid van uw bedrijf wordt verbeterd en naleving van de steeds veranderende regelgeving wordt gegarandeerd.
Equal Pay Directive
De Equal Pay Directive is een belangrijke stap in het dichten van de loonkloof tussen mannen en vrouwen binnen de EU. Deze richtlijn is op 10 mei 2023 door de Europese Unie (EU) aangenomen en moet uiterlijk op 7 juni 2026 in de Nederlandse wetgeving worden geïmplementeerd. De richtlijn heeft als doel meer transparantie en verantwoording te creëren met betrekking tot loonstructuren. Voor Nederland heeft deze richtlijn verschillende gevolgen:
Loontransparantie:
- Werkgevers moeten transparant zijn over hun loonbeleid en -structuren. Dit betekent dat werknemers het recht hebben om informatie te ontvangen over het salaris van collega’s in vergelijkbare functies, zonder hun eigen salaris te hoeven onthullen. Dit is bedoeld om ongerechtvaardigde loonkloof aan het licht te brengen en aan te pakken.
- Nederlandse bedrijven, met name grotere organisaties, zijn verplicht regelmatig verslag te doen van hun loonstructuren en de loonkloof tussen mannen en vrouwen.
Bewijslast bij de werkgever:
- Als een werknemer vermoedt dat hij of zij ongelijk wordt beloond op basis van gender, moet de werkgever bewijzen dat het loon eerlijk is en gebaseerd is op objectieve criteria.
Sancties en boetes:
- De richtlijn vereist dat lidstaten effectieve sancties invoeren voor bedrijven die zich niet aan de regels houden.
Preventieve maatregelen tegen genderdiscriminatie:
- Werkgevers moeten ook preventieve maatregelen nemen om genderdiscriminatie in hun loonstructuren te voorkomen. Dit kan leiden tot strengere interne controles en aanpassingen van HR-processen om ervoor te zorgen dat vrouwen gelijk worden behandeld.
Juridische oplossingen:
HVG Law biedt, samen met EY PAS, tools die loongegevens analyseren, waardoor het voor onze klanten eenvoudiger wordt om aan de basisrapportageverplichtingen te voldoen. De gegevens bieden waardevolle inzichten op basis waarvan HR-beleid kan worden gecreëerd of aangepast. Wij kunnen adviseren over de implementatie om naleving van de richtlijn te waarborgen. Tot slot bieden we diepgaandere analyses van verschillende arbeidsvoorwaarden, wervings- en beloningsbeleid, waarbij we deze toetsen op naleving van de principes van de richtlijn.