Waar kunnen wij u bij helpen?
Belangenafweging
Evenwichtige belangenafweging is cruciaal bij de transitie
Besturen van pensioenfondsen zijn op grond van de Pensioenwet verplicht om de belangen van alle bij het pensioenfonds betrokken belanghebbenden evenwichtig af te wegen en hierover verantwoording af te leggen. Het intern toezicht van het pensioenfonds is vervolgens belast met het toezien op de evenwichtige belangenafweging door het bestuur. In het gehele transitieproces naar het nieuwe pensioenstelsel gaat de evenwichtige belangenafweging een nog belangrijkere rol spelen. Bij elke keuze die gemaakt wordt, dienen de diverse belangen afgewogen te worden. Het is van belang dat goed uitgelegd kan worden welk besluit is genomen en wat de redenen daarvoor zijn.
Ons team voorziet besturen van pensioenfondsen van countervailing power bij het maken van de evenwichtige belangenafweging door onze onafhankelijke, kritische en proactieve werkwijze. Wij ondersteunen daarnaast bij de juiste vastlegging van de evenwichtige belangenafweging. Ook het toetsen van de evenwichtige belangenafweging van voorgenomen besluiten is onze key expertise. Daarnaast kan ons team ook de leden van de medezeggenschapsorganen bijstaan in hun rol in het kader van de evenwichtige belangenafweging.
Toetsing
Juridische toetsing, onafhankelijk onderzoek en analyse van uw strategie
De wijziging van het pensioenstelsel heeft grote impact en tijdens het transitieproces komt er veel op u af. Wij ondersteunen u graag bij de vormgeving en opzet van de nieuwe pensioenregeling. Het nieuwe pensioenstelsel brengt tevens met zich mee dat een groot aantal juridische documenten moet worden aangepast. Dit gaat gepaard met verscheidene risico’s die vragen om evenwichtige besluitvorming, waarbij mogelijke (claim)risico’s zo beperkt mogelijk worden gehouden.
Ons team kan een check uitvoeren op de gehele wijziging van de pensioenregeling en overstap naar het nieuwe pensioenstelsel, maar wij kunnen ook tussentijds meekijken om te monitoren of de juiste stappen genomen worden, de vastlegging op een correcte wijze geschiedt of dat bijsturing van het proces of de vastlegging gewenst is. Onze ondersteuning kan ook zien op een review van een eerder verkregen advies of voorgenomen besluit om op die manier besluitvorming zo evenwichtig mogelijk vorm te kunnen geven.
Een toetsing door ons als juridisch adviseur biedt u zekerheid over de juistheid van de gevolgde stappen.
Daarnaast zal dit ook niet de laatste transformatie op pensioengebied zijn. Toekomstbestendigheid is dan ook een belangrijk thema. Wij begeleiden u graag bij het maken van deze keuzes rondom vraagstukken met betrekking tot onder andere governance, zelfstandig voortbestaan of samenwerken en digitalisering. Ook treden wij graag op als uw sparringpartner bij het in kaart brengen van de keuzes en de daarbij behorende voor- en nadelen.
Sparringpartner
Sparringpartner in het kader van stakeholder management
Voor, tijdens en na de transitie worden veel besluiten genomen. Diverse partijen zijn betrokken bij de transitie en zullen samenwerken om de nieuwe pensioenregelingen vorm te geven. Dit is een complex stakeholderveld. Elke betrokken partij zal zich bij elke (voorgenomen) stap in het proces moeten afvragen welke risico’s en gevolgen voortvloeien uit de keuzes die zij maken.
Wij zijn hierbij graag uw vertrouwde en kritische sparringpartner. Dit kan tijdens elke fase van de transitie. Wij adviseren u hierbij graag over de aandachtspunten, risico’s en (on)mogelijkheden. Hierdoor worden risico’s, maar ook kansen niet over het hoofd gezien. Op die manier wordt een evenwichtige belangenafweging nog beter geborgd en kan ook naar alternatieve scenario’s worden gekeken. U voorkomt tevens dat u op een (te) laat moment alsnog voor verrassingen, zoals claims van (gewezen) deelnemers of pensioengerechtigden, komt te staan. Het voorbereiden van en bijstaan bij besprekingen zijn wij gewend uit te voeren.
Transitie
Begeleiden van transitie bij opheffing en/of collectieve waardeoverdracht vraagt maatwerk
Tijdens de transitie liggen veel keuzes op tafel. Een van de mogelijkheden is om over te gaan tot opheffing van uw pensioenfonds en de opgebouwde pensioenaanspraken en -rechten onder te brengen bij een andere pensioenuitvoerder, zoals bij een algemeen pensioenfonds of een verzekeraar. Dit kan de pensioenuitvoerder zijn die ook de toekomstige pensioenregeling uitvoert, maar het kan ook een andere pensioenuitvoerder zijn.
Ons team begeleidt, ondersteunt en adviseert bij elke stap in dit traject. Hierbij kunt u onder andere denken aan het opstellen of reviewen van de overeenkomst tot collectieve waardeoverdracht en andere benodigde documenten die ingediend dienen te worden bij de toezichthouders, ondersteunen en begeleiden van de governance en de communicatie aan (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden.
Communicatie
Communicatie beoordelen op consistentie en juridische juistheid
De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel brengt heel veel veranderingen met zich mee. Deze veranderingen hebben grote impact op de opgebouwde pensioenaanspraken en -rechten, maar ook op de toekomstige verwerving in de nieuwe pensioenregeling. Deze wijzigingen zullen ook gecommuniceerd en uitgelegd dienen te worden aan uw werknemers.
Wij ondersteunen bij het opstellen en beoordelen van de communicatie omtrent de aanstaande wijzigingen, waarbij we kijken naar consistentie, evenwichtigheid en juridische juistheid. Als werkgever moet uw werknemers goed kunnen informeren over de arbeidsvoorwaarde pensioen.
Indien dit niet goed gebeurt, dan ontstaat het risico dat verkeerde verwachtingen worden gewekt en u mogelijk (claim)risico’s loopt. Om dit te voorkomen, kijken wij graag met u mee naar de communicatie en documenten waarmee u uw werknemers informeert.
Trainingen
Verzorgen van trainingen zodat gelijk kennisniveau de basis is voor het nemen van besluiten
De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is een erg ingewikkeld proces. De materie is complex, de (diverse) belangen zijn groot en er moeten gedurende het transitieproces veel keuzes gemaakt worden. Dit vraagt veel kennis en inzet van de betrokkenen. Het is daarom van belang om goed beslagen ten ijs te komen en de materie te beheersen. Het op gelijk niveau brengen van kennis en inzicht raden wij aan en zien wij als essentieel onderdeel om een goed gesprek met betrokken partijen en belanghebbenden te kunnen hebben. Dit is relevant om zeker te zijn dat met dezelfde kennis en achtergrond van zaken besluiten (weloverwogen) genomen worden.
Ons team kan op maat gemaakte trainingen verzorgen, zodat elke partij betrokken bij het transitieproces over de juiste kennis beschikt om zijn/haar rol in het transitieproces te vervullen.
Technologie
Technologie en innovatie spelen een toenemende rol in de pensioenuitvoering
De pensioensector is begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe pensioenstelsel. De transitie naar deze nieuwe pensioenregelingen is een complex en omvangrijk proces. Het gaat gepaard met verscheidene risico’s die vragen om een adequate beheersing. Daarnaast vragen de nieuwe regelingen om een wendbare en efficiënt ingerichte IT-omgeving.
Het nieuwe pensioenstelsel biedt een uitgelezen kans om hierin grote stappen te maken: alle contracten, reglementen en andere documentatie zullen immers sowieso aangepast moeten worden. Een juridisch platform kan hierbij uitkomst bieden. Reglementen en andere juridische documenten kunnen op deze wijze worden geautomatiseerd. Het wordt mogelijk om op dag basis te rapporteren over de laatste stand van zaken en aantoonbaar te kunnen voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving. Hierdoor zijn de pensioenuitvoerder, de klant en ook het bestuur beter in control.
Wij helpen u graag met een eerste inventarisatie en bespreken graag met u of en hoe dit platform u zou kunnen ondersteunen. Over dit onderwerp is eerder door ons een blog verschenen.
Procedures
Procedures voeren wanneer dat echt nodig mocht zijn
Ons team heeft veel ervaring met het analyseren van de juridische positie van de cliënt, het voeren van onderhandelingen en het voeren van juridische procedures. Wij combineren pensioeninhoudelijke deskundigheid met procedurele vaardigheden, zowel in bestuurs- als civielrechtelijke procedures, alsmede in de alternatieve geschillenoplossing, zoals arbitrage en mediation.
Wij ondersteunen hierbij verschillende stakeholders binnen de pensioensector in juridische procedures, ook tegen de Nederlandse toezichthouders. Vanzelfsprekend is het beter een procedure te voorkomen, maar mocht het aan de orde zijn dan staan wij tot u beschikking om u bij te staan.
Wij kunnen u ook begeleiden in de contacten en aanpak van onderzoeken van de toezichthouders, teneinde dit op een professionele en zorgvuldige manier aan te pakken en mogelijke risico’s zoveel als mogelijk te mitigeren. Ook hebben wij ervaring met het anticiperen op aankomende onderzoeken. Door proactief zelf kritisch naar de organisatie te kijken alvorens de toezichthouder komt onderzoeken, kunnen eventuele aandachtspunten tijdig worden aangepakt. Ten tijde van het onderzoek kan dan worden aangegeven welke acties al zijn ondernomen.
Evenwichtige belangenafweging is cruciaal bij de transitie
Besturen van pensioenfondsen zijn op grond van de Pensioenwet verplicht om de belangen van alle bij het pensioenfonds betrokken belanghebbenden evenwichtig af te wegen en hierover verantwoording af te leggen. Het intern toezicht van het pensioenfonds is vervolgens belast met het toezien op de evenwichtige belangenafweging door het bestuur. In het gehele transitieproces naar het nieuwe pensioenstelsel gaat de evenwichtige belangenafweging een nog belangrijkere rol spelen. Bij elke keuze die gemaakt wordt, dienen de diverse belangen afgewogen te worden. Het is van belang dat goed uitgelegd kan worden welk besluit is genomen en wat de redenen daarvoor zijn.
Ons team voorziet besturen van pensioenfondsen van countervailing power bij het maken van de evenwichtige belangenafweging door onze onafhankelijke, kritische en proactieve werkwijze. Wij ondersteunen daarnaast bij de juiste vastlegging van de evenwichtige belangenafweging. Ook het toetsen van de evenwichtige belangenafweging van voorgenomen besluiten is onze key expertise. Daarnaast kan ons team ook de leden van de medezeggenschapsorganen bijstaan in hun rol in het kader van de evenwichtige belangenafweging.
Juridische toetsing, onafhankelijk onderzoek en analyse van uw strategie
De wijziging van het pensioenstelsel heeft grote impact en tijdens het transitieproces komt er veel op u af. Wij ondersteunen u graag bij de vormgeving en opzet van de nieuwe pensioenregeling. Het nieuwe pensioenstelsel brengt tevens met zich mee dat een groot aantal juridische documenten moet worden aangepast. Dit gaat gepaard met verscheidene risico’s die vragen om evenwichtige besluitvorming, waarbij mogelijke (claim)risico’s zo beperkt mogelijk worden gehouden.
Ons team kan een check uitvoeren op de gehele wijziging van de pensioenregeling en overstap naar het nieuwe pensioenstelsel, maar wij kunnen ook tussentijds meekijken om te monitoren of de juiste stappen genomen worden, de vastlegging op een correcte wijze geschiedt of dat bijsturing van het proces of de vastlegging gewenst is. Onze ondersteuning kan ook zien op een review van een eerder verkregen advies of voorgenomen besluit om op die manier besluitvorming zo evenwichtig mogelijk vorm te kunnen geven.
Een toetsing door ons als juridisch adviseur biedt u zekerheid over de juistheid van de gevolgde stappen.
Daarnaast zal dit ook niet de laatste transformatie op pensioengebied zijn. Toekomstbestendigheid is dan ook een belangrijk thema. Wij begeleiden u graag bij het maken van deze keuzes rondom vraagstukken met betrekking tot onder andere governance, zelfstandig voortbestaan of samenwerken en digitalisering. Ook treden wij graag op als uw sparringpartner bij het in kaart brengen van de keuzes en de daarbij behorende voor- en nadelen.
Sparringpartner in het kader van stakeholder management
Voor, tijdens en na de transitie worden veel besluiten genomen. Diverse partijen zijn betrokken bij de transitie en zullen samenwerken om de nieuwe pensioenregelingen vorm te geven. Dit is een complex stakeholderveld. Elke betrokken partij zal zich bij elke (voorgenomen) stap in het proces moeten afvragen welke risico’s en gevolgen voortvloeien uit de keuzes die zij maken.
Wij zijn hierbij graag uw vertrouwde en kritische sparringpartner. Dit kan tijdens elke fase van de transitie. Wij adviseren u hierbij graag over de aandachtspunten, risico’s en (on)mogelijkheden. Hierdoor worden risico’s, maar ook kansen niet over het hoofd gezien. Op die manier wordt een evenwichtige belangenafweging nog beter geborgd en kan ook naar alternatieve scenario’s worden gekeken. U voorkomt tevens dat u op een (te) laat moment alsnog voor verrassingen, zoals claims van (gewezen) deelnemers of pensioengerechtigden, komt te staan. Het voorbereiden van en bijstaan bij besprekingen zijn wij gewend uit te voeren.
Begeleiden van transitie bij opheffing en/of collectieve waardeoverdracht vraagt maatwerk
Tijdens de transitie liggen veel keuzes op tafel. Een van de mogelijkheden is om over te gaan tot opheffing van uw pensioenfonds en de opgebouwde pensioenaanspraken en -rechten onder te brengen bij een andere pensioenuitvoerder, zoals bij een algemeen pensioenfonds of een verzekeraar. Dit kan de pensioenuitvoerder zijn die ook de toekomstige pensioenregeling uitvoert, maar het kan ook een andere pensioenuitvoerder zijn.
Ons team begeleidt, ondersteunt en adviseert bij elke stap in dit traject. Hierbij kunt u onder andere denken aan het opstellen of reviewen van de overeenkomst tot collectieve waardeoverdracht en andere benodigde documenten die ingediend dienen te worden bij de toezichthouders, ondersteunen en begeleiden van de governance en de communicatie aan (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden.
Communicatie beoordelen op consistentie en juridische juistheid
De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel brengt heel veel veranderingen met zich mee. Deze veranderingen hebben grote impact op de opgebouwde pensioenaanspraken en -rechten, maar ook op de toekomstige verwerving in de nieuwe pensioenregeling. Deze wijzigingen zullen ook gecommuniceerd en uitgelegd dienen te worden aan uw werknemers.
Wij ondersteunen bij het opstellen en beoordelen van de communicatie omtrent de aanstaande wijzigingen, waarbij we kijken naar consistentie, evenwichtigheid en juridische juistheid. Als werkgever moet uw werknemers goed kunnen informeren over de arbeidsvoorwaarde pensioen.
Indien dit niet goed gebeurt, dan ontstaat het risico dat verkeerde verwachtingen worden gewekt en u mogelijk (claim)risico’s loopt. Om dit te voorkomen, kijken wij graag met u mee naar de communicatie en documenten waarmee u uw werknemers informeert.
Verzorgen van trainingen zodat gelijk kennisniveau de basis is voor het nemen van besluiten
De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is een erg ingewikkeld proces. De materie is complex, de (diverse) belangen zijn groot en er moeten gedurende het transitieproces veel keuzes gemaakt worden. Dit vraagt veel kennis en inzet van de betrokkenen. Het is daarom van belang om goed beslagen ten ijs te komen en de materie te beheersen. Het op gelijk niveau brengen van kennis en inzicht raden wij aan en zien wij als essentieel onderdeel om een goed gesprek met betrokken partijen en belanghebbenden te kunnen hebben. Dit is relevant om zeker te zijn dat met dezelfde kennis en achtergrond van zaken besluiten (weloverwogen) genomen worden.
Ons team kan op maat gemaakte trainingen verzorgen, zodat elke partij betrokken bij het transitieproces over de juiste kennis beschikt om zijn/haar rol in het transitieproces te vervullen.
Technologie en innovatie spelen een toenemende rol in de pensioenuitvoering
De pensioensector is begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe pensioenstelsel. De transitie naar deze nieuwe pensioenregelingen is een complex en omvangrijk proces. Het gaat gepaard met verscheidene risico’s die vragen om een adequate beheersing. Daarnaast vragen de nieuwe regelingen om een wendbare en efficiënt ingerichte IT-omgeving.
Het nieuwe pensioenstelsel biedt een uitgelezen kans om hierin grote stappen te maken: alle contracten, reglementen en andere documentatie zullen immers sowieso aangepast moeten worden. Een juridisch platform kan hierbij uitkomst bieden. Reglementen en andere juridische documenten kunnen op deze wijze worden geautomatiseerd. Het wordt mogelijk om op dag basis te rapporteren over de laatste stand van zaken en aantoonbaar te kunnen voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving. Hierdoor zijn de pensioenuitvoerder, de klant en ook het bestuur beter in control.
Wij helpen u graag met een eerste inventarisatie en bespreken graag met u of en hoe dit platform u zou kunnen ondersteunen. Over dit onderwerp is eerder door ons een blog verschenen.
Procedures voeren wanneer dat echt nodig mocht zijn
Ons team heeft veel ervaring met het analyseren van de juridische positie van de cliënt, het voeren van onderhandelingen en het voeren van juridische procedures. Wij combineren pensioeninhoudelijke deskundigheid met procedurele vaardigheden, zowel in bestuurs- als civielrechtelijke procedures, alsmede in de alternatieve geschillenoplossing, zoals arbitrage en mediation.
Wij ondersteunen hierbij verschillende stakeholders binnen de pensioensector in juridische procedures, ook tegen de Nederlandse toezichthouders. Vanzelfsprekend is het beter een procedure te voorkomen, maar mocht het aan de orde zijn dan staan wij tot u beschikking om u bij te staan.
Wij kunnen u ook begeleiden in de contacten en aanpak van onderzoeken van de toezichthouders, teneinde dit op een professionele en zorgvuldige manier aan te pakken en mogelijke risico’s zoveel als mogelijk te mitigeren. Ook hebben wij ervaring met het anticiperen op aankomende onderzoeken. Door proactief zelf kritisch naar de organisatie te kijken alvorens de toezichthouder komt onderzoeken, kunnen eventuele aandachtspunten tijdig worden aangepakt. Ten tijde van het onderzoek kan dan worden aangegeven welke acties al zijn ondernomen.