Blogs & Actu­a­li­tei­ten

Deze web­si­te biedt inzich­ten in de wet- en regel­ge­ving die van invloed is op zzp’ers, inclu­sief belas­ting­ver­plich­tin­gen, soci­a­le zeker­heid, arbeids­rech­te­lij­ke kaders en meer. Of u nu een begin­nen­de zzp’er bent die op zoek is naar bege­lei­ding bij het opzet­ten van een bedrijf, of een erva­ren zelf­stan­di­ge die zich wil ver­die­pen in com­plexe­re juri­di­sche kwes­ties.

We bie­den regel­ma­tig upda­tes, arti­ke­len, webinars en ande­re bron­nen om u te hel­pen bij het navi­ge­ren door het juri­di­sche land­schap als zzp’er. Onze experts staan klaar om uw vra­gen te beant­woor­den en met u mee te den­ken over moge­lij­ke oplos­sin­gen voor uw spe­ci­fie­ke situ­a­tie.

Lees voor de laat­ste ont­wik­ke­lin­gen onze blogs die zijn uit­ge­splitst in de vol­gen­de onder­staan­de onder­wer­pen:

ZZP & beoor­de­ling van de (arbeids)relatie

De beoor­de­ling van de (arbeids)relatie is rele­vant voor elke zzp’er waar u mee con­trac­teert. Gaat het om een ech­te zzp’er of bestaat het risi­co dat het om een schijn­zelf­stan­di­ge gaat? Door het hand­ha­vings­mo­ra­to­ri­um van de fis­cus, is er lan­ge­re tijd geen of min­der aan­dacht geweest voor dit onder­werp.

Ech­ter, in de juris­pru­den­tie heb­ben we o.a. in de Deli­veroo zaken gezien dat de zelf­stan­di­ge van kleur kan ver­schie­ten. Nu daar­naast ook het hand­ha­vings­mo­ra­to­ri­um per 1 janu­a­ri 2025 ein­digt en het wets­voor­stel  “Ver­dui­de­lij­king beoor­de­ling arbeids­re­la­tie en rechts­ver­moe­den”  naar ver­wach­ting in juli 2025 in wer­king zal tre­den, staat het onder­werp weer hoog op de agen­da. Dat is maar goed ook, want arbeids­rech­te­lijk gezien ken­nen wij geen hand­ha­vings­mo­ra­to­ri­um. Ook nu al kunt u vaak onbe­wust toch al behoor­lij­ke risico’s lopen.

Werk­ge­vers doen er dan ook ver­stan­dig aan om nu al te beoor­de­len of de par­tij­en waar ze mee con­trac­te­ren ech­te zelf­stan­di­gen zijn en/of op wel­ke wij­ze zij hun risico’s voor nu en in de toe­komst kun­nen beper­ken. De laat­ste stand van zaken met betrek­king tot de kwa­li­fi­ca­tie leest u in de blogs hier­on­der.

ZZP & pen­si­oen

Is spra­ke van een éch­te zelf­stan­di­ge, dan bouwt deze zzp’er in begin­sel niet auto­ma­tisch een basis­pen­si­oen op. Dit zal de zzp’er zelf moe­ten rege­len. Dit zit ook in het uur­ta­rief ver­dis­con­teerd. Maar als er spra­ke is van schijn­zelf­stan­dig­heid lig­gen de zaken moge­lijk anders. Deze schijn­zelf­stan­di­gen kun­nen onder omstan­dig­he­den ook onder ver­plicht gestel­de rege­lin­gen val­len. Dit kan gro­te risico’s met zich mee­bren­gen op aan­zien­lij­ke pen­si­oen­claims, zowel van de werk­ne­mer als bedrijfs­tak­pen­si­oen­fond­sen.

Werk­ge­vers doen er ver­stan­dig aan deze risico’s tij­dig in kaart te bren­gen. Op  dit ter­rein wer­ken wij samen met de pen­si­oen­spe­ci­a­lis­ten van HVG Law en EY. Volg de ont­wik­ke­lin­gen op dit gebied in onder­staan­de blogs.

ZZP & fis­ca­li­teit en soci­a­le zeker­heid

De keu­ze om zzp’er te zijn heeft gevol­gen voor de belas­ting­hef­fing en de soci­a­le zeker­heid van een wer­ken­de. Een zzp’er ont­vangt al zijn inkom­sten bru­to en moet ver­vol­gens zelf zorg­dra­gen voor de belas­ting­hef­fing via zijn aan­gif­te inkom­sten­be­las­ting. Een zzp’er kan daar­naast recht heb­ben op een zelf­stan­di­gen­af­trek. Ech­ter is deze beperkt. De zelf­stan­di­gen­af­trek wordt boven­dien de komen­de jaren afge­bouwd.

Daar­naast moet de zzp’er zelf voor zijn soci­a­le bescher­ming zorg­dra­gen. De zzp’er is immers niet auto­ma­tisch ver­ze­kerd voor ziek­te en werk­loos­heid. De zzp’er moet dit zelf rege­len, maar in de prak­tijk gebeurt dit vaak niet. Als de zzp’er uit­valt door ziek­te en niet ver­ze­kerd is, kan de dis­cus­sie ont­staan of er niet toch spra­ke is van een arbeids­over­een­komst, inclu­sief de loon­door­be­ta­ling bij ziek­te gedu­ren­de (in begin­sel) maxi­maal 104 weken.

Op dit ter­rein werkt HVG Law veel samen met de fis­ca­lis­ten van EY Belas­ting­ad­vi­seurs. Volg de ont­wik­ke­lin­gen op dit gebied in onder­staan­de blogs, waar­bij op een mul­ti­dis­ci­pli­nai­re wij­ze de ver­schil­len­de onder­wer­pen wor­den belicht.

ZZP & trans­ac­ties

Bij een activa/passiva trans­ac­tie komt gere­geld de vraag naar voren of (een deel van) het per­so­neel (al dan niet auto­ma­tisch van­we­ge over­gang van onder­ne­ming) mee over­gaat naar de kopen­de par­tij. Onder per­so­neel valt niet per defi­ni­tie alleen de werk­ne­mer. Ook de zzp’ers die­nen in kaart te wor­den gebracht. Het is belang­rijk om dui­de­lij­ke afspra­ken tus­sen de koper en ver­ko­per vast te leg­gen over wie mee over­gaan en voor wiens reke­ning en risi­co dit komt (ook indien bij­voor­beeld ach­ter­af blijkt dat er geen spra­ke is van een zzp’er, maar van een arbeids­re­la­tie, met alle claims van dien).

Op wel­ke zaken dient u te let­ten als een bedrijf over­neemt met een gro­te popu­la­tie zelf­stan­di­gen? Lees voor de laat­ste ont­wik­ke­lin­gen onze blogs.

ZZP & plat­form­werk

Een groot deel van de dien­sten die we tegen­woor­dig afne­men ver­lo­pen via zoge­naam­de tus­sen­per­so­nen en/of plat­forms.  Bedrij­ven zijn gewend geraakt om hun (arbeids­rech­te­lij­ke) risico’s te beper­ken door met der­ge­lij­ke der­den par­tij­en te wer­ken. Dat gaat veel­al via Ser­vi­ce Level Agree­ments. Maar plat­form­werk is de laat­ste tijd veel in het nieuws geweest: denk ener­zijds aan Deli­veroo, Hel­pling en Uber, maar het gaat net zo goed over ande­re par­tij­en in de markt die als bro­ker of semi uitzendorganisatie(s) voor zelf­stan­di­gen ope­re­ren.

Werk­ge­vers doen er ver­stan­dig aan om der­ge­lij­ke con­trac­tu­e­le rela­ties te beoor­de­len en te kij­ken of er ver­kap­te risico’s bestaan voor (afge­leid) mate­ri­eel werk­ge­ver­schap. Lees voor de laat­ste ont­wik­ke­lin­gen onze blogs.

ZZP & ESG

Duur­zaam­heid en eer­lij­ke trans­pa­ran­te arbeid zijn bij uit­stek ESG thema’s die van­uit Euro­pa ook hun plek vin­den in het Neder­land­se arbeids­recht. Met toe­ne­men­de aan­dacht voor cer­ti­fi­ce­rin­gen en rap­por­ta­ge ver­plich­tin­gen, zal ook het gebruik van niet duur­za­me arbeid en/of gere­la­teer­de ESG risico’s in kaart die­nen te wor­den gebracht. Is er bin­nen uw orga­ni­sa­tie vol­doen­de aan­dacht voor duur­za­me arbeid en het recht op trans­pa­ran­te en eer­lij­ke arbeids­voor­waar­den? Heeft uw orga­ni­sa­tie het recht op equal pay vol­doen­de op orde? Onder het ada­gi­um “de ver­vui­ler betaalt” komen de kos­ten die ver­band hou­den met dit the­ma uit­ein­de­lijk bij werk­ge­vers te lig­gen. Denk o.a. aan ver­hoog­de WW-pre­mies.

ZZP & arbeids­om­stan­dig­he­den en klacht­re­ge­lin­gen

Met het groei­end aan­tal zzp’ers is het steeds belang­rij­ker om ook de arbeids­om­stan­dig­he­den en de inter­ne klacht­re­ge­lin­gen voor zzp’ers op orde te heb­ben. Ondanks dat zzp’ers in de regel zelf ver­ant­woor­de­lijk zijn voor hun vei­lig­heid tij­dens het werk, gel­den voor hen ook (een aan­tal) Arb­re­gels. Zo bestaat er apar­te Arbo­re­gel­ge­ving voor zzp’ers bij gevaar­lijk werk (bijv. in de bouw). Ook gel­den in begin­sel dezelf­de Arbo­re­gels voor zzp’ers als voor werk­ne­mers, indien zij samen met werk­ne­mers op dezelf­de werk­vloer wer­ken. Maar naast het recht op goede arbeids­om­stan­dig­he­den, geldt sinds de inwer­king­tre­ding van de Wet bescher­ming klok­ken­lui­ders dat ook zzp’ers (dus niet alleen werk­ne­mers) een bescher­men­de mel­ding kun­nen doen indien spra­ke is van mis­stan­den op de werk­vloer. Ter voor­ko­ming dat zzp’ers direct extern mel­den, kan het raad­zaam zijn om de inter­ne klok­ken­lui­ders­re­ge­ling ook open te stel­len voor zzp’ers.

 

Meer weten? Hier­on­der treft u een over­zicht aan van onze blogs met de belang­rijk­ste wet- en regel­ge­ving, inclu­sief onze tips en aan­dachts­pun­ten.

ZZP & uit­zen­ding

De Wet allo­ca­tie arbeids­krach­ten door inter­me­di­airs (Waadi) is een imple­men­ta­tie van de Euro­pe­se Uit­zen­d­richt­lijn. Inmid­dels is dui­de­lijk dat de Uit­zen­d­richt­lijn geldt voor alle arbeids­krach­ten die werk­zaam zijn in een “arbeids­ver­hou­ding”. Daar­mee heeft de Uit­zen­d­richt­lijn een bre­der toe­pas­sings­ge­bied dan alleen arbeids­krach­ten die werk­zaam zijn op basis van een arbeids­over­een­komst.

Op basis van die rui­me­re inter­pre­ta­tie zou dit ook voor zzp’ers  kun­nen gel­den. Dit is inmid­dels ook in de Neder­land­se recht­spraak  beves­tigd. Niet alle opdracht­ge­vers zijn zich hier­van bewust, ter­wijl dit gro­te impli­ca­ties kan mee­bren­gen. Lees onze blogs hier­over.

ZZP & over de grens

Bent u van plan om zzp’ers uit het bui­ten­land voor een tij­de­lij­ke opdracht in Neder­land in te zet­ten? Wees u bewust van de regel­ge­ving hier­om­trent, zoals de mel­dings­plicht bij het meld­lo­ket voor posted wor­kers. In onze blogs ver­tel­len we u hier­over graag meer. 

ZZP & cao

Vaak wordt gedacht dat cao-dis­cus­sies alleen de revue pas­se­ren bij werk­ne­mers of schijn­zelf­stan­di­gen. Maar ook bij de inzet van ‘ech­te’ zzp-ers vraagt alert­heid met betrek­king tot dit onder­werp. Zo bestaan er steeds meer zzp bepa­lin­gen in cao’s, bestaat al jaren een dis­cus­sie over een eigen cao voor zzp’ers en kun­nen bij­voor­beeld de erva­rings­ja­ren van zzp’ers moe­ten wor­den mee­ge­no­men bij een late­re indienst­tre­ding als werk­ne­mer, zelfs als de zzp’er de opdrach­ten bij een hele ande­re opdracht­ge­ver heeft uit­ge­voerd. In onder­staan­de blogs hou­den we u op de hoog­te van de belang­rijk­ste ont­wik­ke­lin­gen.

ZZP & pri­va­cy

Dat de Alge­me­ne ver­or­de­ning gege­vens­be­scher­ming (AVG) geldt wan­neer per­soons­ge­ge­vens van werk­ne­mers wor­den ver­werkt, daar­van zijn de mees­te orga­ni­sa­ties wel op de hoog­te. Maar natuur­lijk gel­den er ook diver­se ver­plich­tin­gen voor onder­ne­min­gen waar zzp’ers wor­den inge­zet. We ver­tel­len u graag meer over de belang­rijk­ste aspec­ten omtrent pri­va­cy voor zzp’ers. Ook als ineens tóch spra­ke blijkt te zijn van een schijn­zelf­stan­di­ge.

ZZP & (inte­rim) mana­ge­ment

In veel orga­ni­sa­ties werkt een (inte­rim) mana­ge­ment op basis van een over­een­komst van opdracht. Soms als zzp’er, soms met tus­sen­komst van een mana­ge­ment B.V. Dis­cus­sie bestaat of het wer­ken als zzp (inte­rim) mana­ger zon­der tus­sen­komst van een B.V. nog zon­der risi­co kan, of snel(ler) zal kwa­li­fi­ce­ren als een arbeids­re­la­tie, o.a. i.v.m. het cri­te­ri­um van inbed­ding van werk (zie ook onder “ZZP & beoor­de­ling van de (arbeids)relatie”).

Onze tips voor een geslaagd (inte­rim) mana­ge­ment als zzp’er of met tus­sen­komst van een mana­ge­ment B.V. leest u hier­on­der, inclu­sief een over­zicht van de hui­di­ge ont­wik­ke­lin­gen.

Bent u benieuwd hoe onze pro­fes­si­o­nals kun­nen hel­pen bij de impact van het coro­na­vi­rus?

Ben jij op zoek naar een nieu­we uit­da­ging?